NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Agenda reformasi mungkin terkubur dengan tumpuan kepada PRN, kata Bersih

Pengerusi Bersih Faisal Abdul Aziz berkata kebimbangan itu bukan tentang taksub dengan pembaharuan tetapi tentang memastikan pelaksanaannya.


KUALA LUMPUR: Pengerusi Bersih Faisal Abdul Aziz menyuarakan kebimbangan bahawa agenda reformasi yang dijanjikan oleh kerajaan perpaduan akan terkubur dan tidak dilaksanakan apabila ahli politik mula memberi tumpuan kepada pilihan raya dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

Dalam ucapan dasar pada Kongres Bersih hari ini, Faisal berkata tahun depan akan menyaksikan PRN Sabah, tahun berikutnya di Melaka dan akhirnya, Johor.

“Ia bukan soal kita tidak sabar dan bukan juga soal kita terlalu taksub dengan pembaharuan,” katanya.

“Kita bimbang jika tidak desak sekarang, dalam tempoh empat tahun (apabila tempoh kerajaan perpaduan berakhir), agenda reformasi akan terkubur sepenuhnya dan tidak dilaksanakan.”

Justeru, Faisal berkata, tahun ini dan seterusnya adalah penting untuk peralihan demokrasi negara.

Bersih telah mendesak kerajaan perpaduan melaksanakan pembaharuan yang dijanjikan, setelah menganjurkan perhimpunan di luar Parlimen pada Februari untuk menuntut ‘pelaksanaan 100%’

Usaha Perdana Menteri Anwar Ibrahim untuk melaksanakan pembaharuan yang dijanjikannya sebagai ketua pembangkang telah mendapat perhatian sejak beliau memegang jawatan pada November 2022.

Kedua-dua Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang telah mengkritik reformasi yang perlahan.

Bagaimanapun, dalam ucapannya, Faisal turut merakamkan penghargaan kepada Anwar dan kerajaannya atas keterbukaan mereka terhadap maklum balas.

Pengerusi Bersih itu berkata semasa mesyuarat mereka pada Februari, beliau memberitahu Anwar bahawa ini adalah masa yang sesuai untuk perdana menteri melaksanakan agenda reformasi.

Dalam pada itu, Faisal berkata realiti semasa memperlihatkan ‘demokrasi’ digunakan oleh ahli politik sebagai ‘batu loncatan ke puncak kuasa’ semata-mata.

“Hak demokrasi hanya dibuat dalam undang-undang tanpa penghayatan nilai hak rakyat,” katanya.

“Kongres hari ini bertujuan untuk memperhalusi pemetaan agenda reformasi untuk memperkasakan demokrasi.”Sumber | FMT Malaysia 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo