NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Peguam negara dilantik pengerusi lembaga pengarah AIAC Malaysia

Pelantikan Ahmad Terrirudin Mohd Salleh sebagai pengerusi AIAC Malaysia dapat persetujuan menteri di JPM dan Pertubuhan Perundingan Undang-undang Asia-Afrika. (Gambar AGC)


PUTRAJAYA: Peguam Negara Ahmad Terrirudin Mohd Salleh dilantik pengerusi Lembaga Pengarah Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia (AIAC) Malaysia, menurut Bahagian Hal Ehwal Undang-undang (BHEUU) Jabatan Perdana Menteri (JPM).

BHEUU dalam kenyataan turut mengumumkan pelantikan bekas pengerusi Bursa Malaysia Bhd, Shireen Ann Zaharah Muhiudeen, sebagai timbalan pengerusi.

Pelantikan itu susulan pemeteraian perjanjian tambahan kepada perjanjian tuan rumah (HCA) pada 20 Feb lepas antara kerajaan Malaysia dan Pertubuhan Perundingan Undang-undang Asia-Afrika (AALCO).

Menurut BHEUU, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said dengan konsultasi bersama Setiausaha Agung AALCO, Kamalinne Pinitpuvadol, bersetuju dengan pelantikan itu.

BHEUU memaklumkan lembaga pengarah AIAC akan turut dianggotai ahli lain dari dalam dan luar negara yang berpengalaman luas merentasi pelbagai bidang serta sektor awam dan swasta.

Ahli yang dilantik ialah Ketua Pengarah BHEUU, Zamri Misman; Philip Chan Hon Keong (bekas pengamal undang-undang), Stephen Fietta KC (pengamal undang-undang awam antarabangsa), dan Andrea Carlevaris (bekas setiausaha agung Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa).

“Lembaga pengarah AIAC akan memainkan peranan semak dan imbang secara menyeluruh dalam struktur tadbir urus, pentadbiran dan pengurusan AIAC selain daripada menyumbang pandangan, cadangan serta nasihat strategik bagi mengukuhkan daya saing AIAC yang akan diterajui oleh ketua pegawai eksekutif baharu yang bakal dilantik

“Lembaga pengarah AIAC juga akan bertanggungjawab dalam merangka dasar-dasar dan strategi penting bagi meningkatkan aktiviti dan standard perkhidmatan AIAC,” menurut kenyataan itu.

Menurut BHEUU, perjanjian tambahan yang ditandatangani selaras dengan keputusan Jemaah Menteri berkaitan hala tuju dan penambahbaikan struktur pentadbiran serta pengoperasian AIAC melalui tadbir urus pengurusan yang lebih telus, efisien, dan teratur.

“Ia berlandaskan konsep pengasingan bidang kuasa bagi mengukuhkan kedudukan AIAC setanding dengan institusi-institusi timbang tara antarabangsa yang terunggul di persada dunia.

“Inisiatif hala tuju dan penambahbaikan struktur pentadbiran AIAC yang dipersetujui Jemaah Menteri menekankan aspek tatakelola baik serta mekanisme semak dan imbang selaras dengan matlamat kerajaan yang komited untuk mengangkat kedudukan Malaysia dalam bidang penyelesaian pertikaian alternatif di persada antarabangsa,” katanya.

Menurut kenyataan itu, pasukan khas antara BHEUU bersama AIAC turut ditubuh bagi maksud penambahbaikan kepada Akta Timbang Tara serta Akta Pembayaran dan Adjudikasi Industri Pembinaan.

“Konsultasi bersama pihak-pihak berkepentingan kini dilaksanakan secara berperingkat bagi mendapat maklum balas dan cadangan daripada agensi, badan pengamal serta institusi berkenaan,” katanya.

Selain itu, BHEUU memaklumkan jawatankuasa protem bagi Mahkamah Timbang Tara AIAC yang dianggotai pengamal bidang penyelesaian pertikaian alternatif terkemuka dari dalam dan luar negara akan ditubuh dalam masa terdekat ke arah merealisasikan agenda penubuhan Mahkamah Timbang Tara AIAC yang sedang dilaksanakan secara berfasa.

“Melalui inisiatif yang sedang giat dilaksanakan secara holistik dan komprehensif ini, kerajaan berharap AIAC sebagai sebuah institusi antarabangsa dan bebas di bawah naungan AALCO akan terus cemerlang sebagai hab ADR utama pada peringkat domestik dan antarabangsa sekali gus terus mempromosikan Malaysia sebagai tempat penyelesaian timbang tara pilihan utama.Sumber | FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo