NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kamu tak boleh ‘lepas tangan’, Muhyiddin beritahu Anwar

Muhyiddin Yassin berkata kenyataan Anwar Ibrahim agak membimbangkan kerana ada anggota Jemaah Menteri turut mengeluarkan kenyataan berkait tahanan rumah Najib Razak.


HULU SELANGOR: Muhyiddin Yassin mendakwa Perdana Menteri Anwar Ibrahim seolah-olah mahu “lepas tangan” apabila enggan terlibat dalam pertikaian “perintah tambahan” tahanan rumah Najib Razak.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) berkata, Anwar perlu memberikan penjelasan dan membetulkan keadaan kerana isu itu menunjukkan pemimpin kerajaan tidak mempunyai pendirian yang sama.

“(Parti gabungan kerajaan) dah retak, ini retak menanti belah…bila tanya perdana menteri dia kata tidak tahu, maksudnya apa, nak lepas tangan atau apa?

“Ini (menunjukkan) ketidaksatuan pemimpin kerajaan, sikap tidak bertanggungjawab. Dalam apa situasi pun perdana menteri tidak boleh lepas tangan…kena betulkan keadaan,” katanya pada sidang media Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Bersatu di Kuala Kubu Baharu.

Beliau mengulas kenyataan Anwar sebelum ini, enggan terlibat pertikaian berkait afidavit difailkan Timbalan Perdana Menteri Zahid Hamidi yang mendakwa melihat “perintah tambahan” supaya Najib menjalani baki hukuman penjara secara tahanan rumah.

Presiden Bersatu berkata, kenyataan Anwar agak membimbangkan kerana ada anggota Jemaah Menteri turut mengeluarkan kenyataan berkait perkara itu, antaranya Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Zafrul Aziz yang akan memohon kepada mahkamah untuk memperbetulkan beberapa kesilapan fakta dalam afidavit Zahid.

“Yang diumumkan ini dalam afidavit, ke mahkamah tak boleh main-main, perdana menteri boleh kata tak tahu sedangkan rakyat mesti diberi maklumat tepat di mana kedudukannya, siapa bertanggungjawab…soal isu tatakelola ini ‘tatakelaut’.

“Isu Integriti, soal menjunjung titah, saya hanya sebut secara umum. Bagi kami ini perkara besar, malang sekali…tapi Jemaah Menteri atau perdana menteri tak ambil pendirian, apa yang berlaku kami pun tidak tahu,” kata Ahli Parlimen Pagoh.

Kerajaan tak ikhlas?

Sementara itu, Muhyiddin mempersoalkan keikhlasan kerajaan membabitkan peruntukan wakil rakyat pembangkang kerana masih tertakluk kepada perjanjian persefahaman (MoU) yang dibimbangi akan mengikat mereka.

Katanya, ketika PN mentadbir Putrajaya semua Ahli Parlimen diberikan peruntukan untuk membantu rakyat di kawasan mereka tanpa syarat.

“Dia (kerajaan) tak kata setuju…dia kata setuju nak mempertimbangkan. Beza nak kata setuju untuk bagi, kalau kelulusan daripada Jemaah Menteri lain.

“Ada MoU, kalau dia ikhlas tak payah buat MoU, waktu PN tadbir dulu…Covid-19 kita beri peruntukan mereka tak perlu mohon. Tiada MoU, tiada perjanjian kerana zaman susah wakil rakyat boleh tolong kurangkan bebanan rakyat,” katanya.Sumber | FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo