NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Perak ikut langkah Kerajaan Persekutuan mansuh pencen penjawat awamIPOH – Kerajaan Negeri Perak akan mengikut jejak langkah kerajaan Persekutuan berhubung perjawatan bagi penjawat awam baru berstatus tetap selepas ini adalah tidak berpencen.

Exco Kesihatan, Sumber Manusia, Integrasi Nasional dan Hal Ehwal Masyarakat India negeri, A Sivanesan berkata, perkara itu akan diikuti Perak kerana ia menggunakan perintah am yang sama.

Menurutnya, menerusi penyusunan semula skim perkhidmatan awam dijangka kerajaan Pusat turut memasukkan terma-terma baharu.

“Apa yang dikatakan Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) adalah kita tidak akan ambil perjawatan tetap mulai 1 Februari ini.

“Jadi kalau kita tawarkan jawatan dengan terma-terma lama untuk jawatan tetap, itu akan menimbulkan kekeliruan di masa depan.

“Maka, kerajaan akan memberhentikan pengambilan kakitangan secara tetap buat sementara waktu yang mana ini adalah di bawah undang-undang serta adalah sesuatu yang harus diterima,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan di Kuil Kallumalai Arulmigu Sri Subramaniar, Gunung Cheroh sempena sambutan Thaipusam, di sini pada Khamis.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, Kabinet bersetuju perjawatan bagi penjawat awam baharu berstatus tetap selepas ini adalah tidak berpencen.

Beliau berkata, bagi penjawat awam sedia ada, status berpencen mereka tidak terjejas, sementara penjawat awam baharu itu kelak akan membuat caruman menerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). – MalaysiaGazette


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo