NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Mangsa banjir Johor meningkat malam ini

13 PPS yang dibuka itu termasuk empat di Johor Bahru, enam di Kota Tinggi, dua di Mersing, dan satu di Kluang. (Gambar Facebook)


KUALA LUMPUR: Jumlah mangsa banjir Johor terus meningkat kepada 1,024 orang di 13 pusat pemindahan sementara (PPS) setakat 8 malam ini, berbanding 330 orang di tujuh PPS pada 2 petang tadi.

Berdasarkan laporan terkini kejadian bencana di seluruh negara yang dikeluarkan Pusat Kawalan Bencana Negara Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma), 13 PPS yang dibuka itu termasuk empat di Johor Bahru yang menempatkan 404 mangsa, enam di Kota Tinggi (348 mangsa), dua di Mersing (212 mangsa), dan satu di Kluang (60 mangsa).

Menurut Nadma, status Stesen Telemetri Jabatan Pengairan dan Saliran mendapati tiga sungai berada pada paras bahaya iaitu Sungai Endau, Kluang, Johor yang merekodkan 14.57m dengan trend meningkat; Sungai Perak, Hulu Perak, Perak (112.06m) dengan trend menurun) dan Sungai Arau, Arau Perlis (23.47m) dengan trend meningkat setakat malam ini.

Laporan itu juga menyatakan terdapat 26 jalan ditutup akibat bencana banjir, jambatan rosak atau runtuh dan akibat tanah runtuh.

Jalan terlibat antaranya Jalan Raya Timur Barat (JRTB) Kupang-Gerik-Jeli di Hulu Perak, Perak; Jalan Kota Tinggi-Kluang di Kluang, Johor; Jalan Bukit Kayu Hitam-Bukit Tangga-Sintok di Kubang Pasu, Kedah dan Jalan Temerloh-Jerantut di Pahang.


Sumber | FMT Malaysia 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo