NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tiga kaedah penyasaran semula subsidi petrol, diesel - RafiziKUALA LUMPUR - Kementerian Ekonomi mencadangkan tiga kaedah penyasaran semula subsidi petrol dan diesel untuk dilaksanakan tidak lama lagi.

Menterinya, Rafizi Ramli berkata, cadangan tersebut juga akan dikemukakan untuk pertimbangan Jemaah Menteri bulan ini.

Jelasnya, kaedah pertama dicadangkan ialah pemberian subsidi secara bersasar mengikut kelayakan pendapatan belanja bersih secara individu melalui pendekatan perlindungan sosial.

"Kedua, pemberian subsidi secara bersasar mengikut kelayakan boleh belanja bersih isi rumah dan melalui pendekatan hibrid, gabungan perlindungan sosial serta bantuan sosial.

"Kaedah ketiga, pemberian subsidi secara bersasar mengikut kelayakan pendapatan boleh belanja bersih secara isi rumah dan individu tetapi dilaksanakan menggunakan kaedah kad subsidi," katanya.

Beliau berkata demikian menjawab soalan Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) berhubung jenis subsidi bersasar yang bakal dilaksanakan nanti.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Belanjawan 2024 pada Oktober lalu memaklumkan pelaksanaan subsidi bersasar akan dibuat secara berfasa mulai tahun hadapan.

Mengulas lanjut, Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan berkata, sebanyak RM294.5 bilion atau 10.9 peratus daripada jumlah keseluruhan perbelanjaan kerajaan digunakan bagi menanggung subsidi dan bantuan sosial.

Ujarnya, jumlah itu meliputi sejak 2015 hingga tahun ini.

Harga diesel bersubsidi ketika ini adalah RM2.15 seliter berbanding harga pasaran semasa yang mencecah RM3.78 seliter.

Dalam pada itu, Rafizi sebelum ini dilaporkan berkata, program subsidi bersasar dijangka dapat dilaksanakan sepenuhnya bermula tahun hadapan setelah Sistem Pangkalan Data Utama (PADU) dilengkapi maklumat lengkap sosio ekonomi isi rumah di Malaysia.

Beliau berkata, sistem tersebut dijangka melalui tempoh percubaan mulai November ini sebelum dibuka kepada orang ramai pada Januari 2024.


Sumber I Sinar Harian 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo