NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kapal selam nuklear AS tiba di Asia Barat

Catatan menerusi media sosial memaparkan gambar kapal selam itu yang muncul pada permukaan Terusan Suez di timur laut Mesir. - Foto Agensi


WASHINGTON - Amerika Syarikat (AS) 'memperkukuhkan' campur tangan di Asia Barat dengan mengumumkan ketibaan kapal selam berkuasa nuklear di rantau itu.

Penganalisis mendakwa pengumuman jarang berlaku itu dikhuatiri mencetuskan provokasi kepada Iran dan proksi mereka ketika ketegangan di Asia Barat semakin meningkat.

Pusat Perintah AS (CENTCOM) pada Ahad memaklumkan kapal selam kelas Ohio atau SSGNs itu telah memasuki 'kawasan jagaannya'.

Catatan menerusi media sosial berserta gambar kapal selam yang muncul pada permukaan Terusan Suez di timur laut Mesir itu tidak menyatakan jenisnya, namun banyak pihak percaya ia adalah SSGNs.

"SSGNs boleh menghantar kuasa tembakan yang sangat dahsyat. Tiada lawan AS boleh mengabaikan ancaman itu," kata bekas Pengarah Operasi di Pusat Perintah Risikan Bersama Pasifik AS, Carl Schuster.

Difahamkan, kapal selam tersebut akan menyertai sejumlah aset Tentera Laut AS lain yang sudah ditempatkan di kawasan itu termasuk dua kapal perang.

Perkembangan terbaharu 'campur tangan' AS itu diumumkan ketika Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengadakan lawatan bersama pemimpin Arab di tengah-tengah kritikan yang semakin meningkat terhadap kuasa besar tersebut kerana gagal menghentikan kekejaman sekutunya, Israel ke atas Genting Gaza. - Agensi


Sumber I Sinar Harian 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo