NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dana ‘ikat’ sokongan untuk kerajaan gambarkan realiti malang politik, kata BersihPETALING JAYA: Keputusan empat Ahli Parlimen pembangkang menyokong kerajaan mengetengahkan “realiti malang politik” negara hari ini yang melihat keperluan untuk dana pembangunan menjejaskan kesetiaan politik, menurut Bersih.

“Mereka yang sehaluan dengan kerajaan mendapat wang awam, dan sebaliknya mereka yang tidak menyokong kerajaan akan dihukum dengan ditahan peruntukan tersebut,” kata kumpulan pemantau pilihan raya itu dalam kenyataan.

Menurut Bersih, kerajaan harus menghormati pilihan pengundi kawasan pembangkang dan tidak menggunakan peruntukan sebagai cip tawar-menawar untuk menarik sokongan Ahli Parlimen pembangkang.

Bersih menggesa supaya Putrajaya dan Perikatan Nasional menandatangani memorandum persefahaman (MoU) serupa yang dimeterai antara kerajaan Ismail Sabri Yaakob dengan pembangkang ketika itu, Pakatan Harapan, pada 2021.

MoU berkenaan menetapkan peruntukan sama rata untuk semua Ahli Parlimen selama empat bulan.

Bersih berkata, MoU boleh merangkumi pelbagai reformasi, termasuk pendanaan awam untuk semua parti mengikut peratusan undi, pengiktirafan jemaah menteri bayangan, selain reformasi Parlimen lain.

“Ini akan membolehkan kedua-dua kerajaan dan pembangkang bekerjasama dan bersaing secara profesional dalam mengatasi cabaran ekonomi dan mempertingkatkan kesejahteraan rakyat.”

Turut dicadangkan, supaya kerajaan dan pembangkang meminta bantuan Speaker Dewan Negara Wan Junaidi Tengku Jaafar, yang mengotakan kebanyakan reformasi institusi dalam MoU 2021 itu.

Kenyataan Bersih itu dibuat beberapa jam selepas Ahli Parlimen Jeli Zahari Kechik menjadi yang keempat dari Bersatu menyokong kerajaan.

Tiga yang lain adalah Ahli Parlimen Gua Musang Azizi Abu Naim, Ahli Parlimen Labuan Suhaili Abdul Rahman, dan Ahli Parlimen Kuala Kangsar Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid, yang memilih menyokong pentadbiran terkini demi kawasan mereka.

Bersatu kemudian menggantung keahlian Iskandar Dzulkarnain dan Suhaili masing-masing empat dan enam tahun.

Terdahulu hari ini, Suhaili mengesahkan kepada FMT beliau menerima peruntukan untuk kawasannya selepas mengisytiharkan sokongan untuk kerajaan Anwar, pada 30 Okt.

Katanya, peruntukan diterima atas dasar pro rata, namun beliau tidak mendedahkan jumlahnya.


Sumber I FMT Malaysia 

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo