PUTRAJAYA, 26 Nov — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan kemasukan 30 hari tanpa visa ke Malaysia untuk pelawat dari China dan India mulai 1 Disember.

Bagaimanapun, pengecualian itu masih tertakluk kepada tapisan keselamatan untuk rekod jenayah atau keganasan lampau, kata Anwar pada Kongres Nasional PKR 2023.

“Mulai 1 Disember, kami akan memberi kemudahan tambahan 30 hari pengecualian visa kepada negara Arab, Turkiye, Jordan, dan rakyat China dan India untuk datang ke Malaysia,” kata Anwar, yang juga presiden PKR.

PKR kemudiannya menjelaskan bahawa negara-negara Timur Tengah, Türkiye dan Jordan sudah menikmati kemasukan bebas visa selama 30 hari dan ia kini diperluaskan kepada mereka dari China dan India.

Beliau berkata terdapat potensi pelancongan masuk yang kukuh dari China jika dibandingkan dengan negara di luar Asean.

Walau bagaimanapun, dalam rantau Asean, pelancongan kebanyakannya dari negara jiran Singapura dan Indonesia.

Anwar, yang juga menteri kewangan, menangani kritikan terhadap perjalanan antarabangsa yang kerap, berkata bahawa aktiviti sedemikian adalah untuk berhubung dengan syarikat di luar negara dan membawa pelaburan kembali ke Malaysia.

Awal hari ini, Menteri Pengangkutan Anthony Loke dilaporkan berkata Anwar akan membuat pengumuman penting berhubung ekonomi negara.

Semalam, sumber Kabinet yang tidak dinamakan dilaporkan memberitahu Sin Chew Daily bahawa China dijangka membenarkan rakyat Malaysia 15 hari perjalanan tanpa visa ke sana mulai bulan depan, manakala warga China dijangka dibenarkan masuk tanpa visa selama 30 hari ke Malaysia.

Sumber itu dilaporkan berkata pemberian Malaysia kemasukan 30 hari tanpa visa kepada pengembara China bertujuan membantu Malaysia mencapai sasarannya untuk mendapatkan 25 juta pelancong antarabangsa.

Komen : Pelancong China dan India antara yang paling banyak dikesan tidak mempunyai rekod keluar setelah masuk ke Malaysia.