NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Manifesto Perikatan Nasional Selangor, Apa Yang Best?

Baru-baru ni PN Selangor keluarkan manifesto. Aku nak share dengan korang apa yang best.

PN tawar cukai pintu percuma bagi semua rumah kos rendah, rumah kampung tradisi dan kampung bagan selama 5 tahun. Takyah bayar cukai pintu wei....

Semua parking kat Selangor Utara dari Sabak Bernam hingga Kuala Selangor dikecualikan bayaran. Korang parking lah mana-mana parking yang digazet secara percuma. Janji bukan depan rumah orang. πŸ˜‚πŸ˜‚

Untuk pengerak Masjid dan Surau, PN tawar RM 1700 untuk Iman, RM800 Bilal, RM600 Siak dan RM 600 Nazir Masjid. PH tawar juga tapi rendah dari apa yang PN tawarlah. Abislah Imam Bilal Siak dan Nazir masjid akan kempen jemaah untuk undi PN. 

Kalau aspek kesihatan pula, PN nak perkenalkan skim prihatin sihat yang ada rawatan asas dan perlindungan takaful untuk 250,000 orang. Dia macam medical card dengan takaful sekali lah. 

Banyak isu berkenaan pergerakan pesakit dan OKU untuk dapatkan rawatan. PN tawar Van Selangor Care dan juga Ambulans komuniti untuk bantu pergerakan warga tua, OKU dan pesakit bergerak dapat rawatan.

Satu benda yang aku puas hati tawaran PN ni sangat mengambil peduli tentang OKU. PN berjanji akan jadikan negeri Selangor sebagai negeri mesra OKU. Dorang juga janji wujudkan peluang ekonomi untuk golongan OKU. Yang ni sebenarnya satu isu yang membelenggu golongan OKU yang sering dinafikan hak untuk berkerja.

Bagi anak muda, PN beri RM500 untuk pasangan baru kahwin, pakej percutian raikan cinta dan insentif lahir Selangor RM 500. Best wei, dah kahwin pastu dapat tajaan honeymoon, pastu beranak pun dapat duit. 😊😊

Bagi kakitangan awam Selangor, PN janji 2 bulan elaun khas. Walaupun tidak disebut bila pembayaran, ia dijangka akan beri sedikit kelegaan kepada rakyat Selangor dengan extra cash in hand.

Untuk tingkatkan ekonomi secara sustainable, PN janjikan 100,000 peluang kerja, 50 juta dana untuk invest selangor tarik pelaburan, dan RM20 juta tingkat eksport produk tempatan. 

Kalau bab perlancongan, PN sedia RM 200 juta untuk destinasi perlancongan dan pembangunan homestay unik. 

Bagi membantu peniaga, PN akan sedia skim mikrokredit sebanyak RM500 juta kepada 100,000 orang. Maknanya setiap peniaga boleh mohon bantuan sehingga RM5000. Bagi anak muda yang nak modal berniaga, jumlah ni lebih dari cukup dah.

PN tawar fi lesen dan sewa tapak berniaga percuma untuk 5 tahun. Dana food truck juga disediakan sebanyak RM50 juta.

PN fokus kepada tingkatkan hasil pengeluaran makanan tempatan dengan RM150 juta insentif Dana Makanan Selangor Pada aku benda ni bagus sebab negara masih bergantung kepada import makanan sebanyak RM72billion setahun. Bila ringgit lemah, kos import meningkat dan harga makanan jadi mahal. 

Bab biasiswa kepada pelajar cemerlang, PN tawar RM20 juta untuk kos masa hadapan. Bagi semua anak Selangor yang masuk universiti, PN tawar RM1500 dan RM500 untuk yang masuk matrikulasi serta tingkatan 6. 

Aritu kecoh 300,000 lepasan SPM taknak sambung belajar. Kita faham banyak faktor antaranya kekangan kewangan. Jadi PN tawar RM 1500 kepada rider p-hailing yang nak sambung belajar. Benda ni aku tengok galakkan supaya mereka tidak hanya bergantung kepada gig-economy sahaja.

Antara kekangan golongan wanita untuk berkerja adalah masalah tempat jagaan anak. PN sangat memberikan fokus kepada aspek ni. Korang tengoklah PN janji nak bina 20 pusat child care, sediakan RM50 juta untuk pusat asuhan dipejabat dan RM150 bantuan yuran pusat asuhan kepada 65,000 ibu.

Ibu tunggal atau wanita waja yang bercerai atau kehilangan suami akan terima elaun selama 3 bulan sebanyak RM500. 

Bagi sektor pendidikan, PN tawar RM5000 kepada setiap PIBG. Untuk pengetahuan Kerajaan Selangor pada hari ini tawar RM1500 sahaja. 

Haaaa ni paling best pada aku, legasi Tan Sri Khalid Ibrahim, pemberian 20m3 air percuma akan dikembalikan kepada isirumah RM15,000 sebulan. Pendek kata almost semua rakyat Selangor dapatlah. 

Untuk atasi isu NRW, PN akan sediakan RM200 juta untuk pertukaran paip dan bagi mengurangkan hentitugas loji air, PN akan sediakan dana untuk lebih banyak sensor dan AI sistem dipasang bagi kesan pencemaran. 

Bagi capaian internet, PN akan perluas jaringan 5G dan kualiti capaian internet percuma. Bab ni mesti orang Selangor luar banda sangat setuju kan. Setakat arini, 1-2 bar sahaja yang diterima. 

Aku rasa tak perlu nak ulas lebih, korang pun boleh nampak tawaran PN sangat menarikkan? Pandai PN tawar benda menarik untuk pengundi Selangor. 

Apapun selamat mengundi kepada semua warga Selangor. Ingatlah pesanan pantun keramat Mat Maslan.

Jika tuan pergi memancing,
Jangan lupa membawa umpan,
Jika tak mau kena kencing,
Jangan undi Pakatan Harapan.

Nurul Islam Mohamed Yusoff

Sumber  : FB

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo