NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Salahkan Politik Semasa Punca Gagal Sea Games, Hannah Yeoh Ditanya Tentang Kenya, Cuba


KUALA LUMPUR, 25 Mei 2023
– Selepas menyalahkan politik sebagai punca prestasi suram negara dalam Sukan SEA, Hannah Yeoh disoal berkaitan pencapaian negara lain seperti Kenya dan Cuba yang mampu beraksi baik meskipun menghadapi keadaan politik lebih buruk.

Ahli Parlimen Pasir Mas, Ahmad Fadhli Shaari berkata, “Jika kita melihat beberapa negara seperti Kenya, Cuba dan Serbia, keadaan politik mereka tidak stabil seperti kita, tetapi dari segi sukan, mereka berjaya.”

“Saya rasa ramai yang tidak faham kenyataan ini,” katanya merujuk kepada penjelasan Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh 19 Mei lalu.

Menteri itu sebelum ini mempertahankan kenyataannya bahawa ketidakstabilan politik adalah punca kegagalan atlet mencapai sasaran pingat emas pada Sukan SEA di Kemboja.

Bagaimanapun, Fadhli mencelah dan berkata, terdapat negara berperang yang masih menunjukkan prestasi baik dalam sukan.

“Pasukan bola sepak Palestin berada di kedudukan lebih tinggi daripada Malaysia.”

“Jadi persoalannya, jika menteri berkata ketidakstabilan politik menjejaskan prestasi kita dalam sukan, apakah yang akan beliau lakukan pada masa hadapan untuk memastikan apa sahaja yang berlaku dalam arena politik tidak menjejaskan sukan, yang menjadi milik semua orang?”

Hannah menjawab dengan mengatakan bahawa negara yang disebut itu tidak menyertai Sukan SEA.

Jelasnya lagi, “Sejak empat tahun lalu, kita telah tiga kali bertukar perdana menteri, dan kita mempunyai tiga menteri belia dan sukan. Ada juga pertukaran ahli lembaga pengarah, bajet, dan fokus.”


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo