NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pengampunan Najib: Umno guna 'desakan politik', kata MuhyiddinBekas perdana menteri Muhyiddin Yassin mendakwa Umno menggunakan "desakan politik" dalam usaha mendapatkan pengampunan diraja untuk bekas presidennya Najib Razak.

Muhyiddin berkata, permohonan pengampunan melibatkan prosedur tertentu dan PN faham bahawa ia di bawah bidang kuasa Lembaga Pengampunan.

"Setahu saya siapa yang boleh mohon, namun dia (UMNO) menggunakan desakan politik," katanya seperti dipetik Utusan Malaysia hari ini.

Muhyiddin enggan mengulas berkenaan kemungkinan penglibatan Perdana Menteri Anwar Ibrahim dalam permohonan Najib selepas Anwar berkata dia akan turut berada dalam lembaga tersebut.


Semalam, Anwar menyangkal akan wujudnya konflik kepentingan dalam penglibatannya kerana keputusan akhir sama ada untuk memberikan pengampunan atau tidak kepada bekas perdana menteri itu adalah di bawah bidang kuasa tunggal Yang di-Pertuan Agong.

Pada 7 April lalu, Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno sebulat suara untuk menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong bagi memohon pengampunan penuh untuk Najib.

Ia selepas permohonan Najib untuk menyemak semula sabitan dan hukuman terhadapnya dalam kes rasuah SRC International berjumlah RM42 juta ditolak Mahkamah Persekutuan dengan keputusan 4-1, pada 31 Mac lalu.


Sumber I Malaysiakini ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo