NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Umno lebih berprinsip ketika dipimpin Dr M, tapi tidak bila di bawah Zahid

Noh Omar berkata, ketika Dr Mahathir Mohamad memimpin Umno, pemimpin terpalit kes mahkamah digantung keahlian sehingga perbicaraan kes mereka selesai. (Gambar Bernama)

PUTRAJAYA: Bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi Noh Omar memuji kepimpinan Umno ketika terajui Dr Mahathir Mohamad kerana berprinsip, termasuk memastikan parti itu bebas daripada individu yang terpalit dari kes mahkamah.

Noh berkata, ketika di bawah pentadbiran Mahathir, mana-mana pemimpin Umno yang didakwa di mahkamah akan terus digantung sehingga kes selesai dibicarakan tanpa mengira siapa individu berkenaan.

Bagaimanapun, ketika Umno dipimpin Ahmad Zahid Hamidi sebagai presiden, mereka yang berdepan kes mahkamah masih diberi ruang menerajui parti termasuk tidak berani membuat membuat pemilihan jawatan presiden dan timbalan.

“Saya lihat zaman Tun Mahathir jadi presiden, mana-mana pemimpin parti bila kena dakwa automatik digantung tak kiralah Khir Toyo ke, Rahim Tamby Chik ke.. automatik gantung tapi hari ni dah terbalik.

“Yang ada kes terus dapat jawatan, terus menang tak bertanding,” katanya pada program Dialog ‘Sepentas Perjuangan Yang Hilang’ yang turut dihadiri Mahathir dan bekas Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin.

Noh berkata, disebabkan itu Umno mulai hilang nilai perjuangan.

“Sebab itu dulu pegawai kerajaan bagi saya dia hormati Umno, sebab dia tengok walaupun dalam Perlembagaan Umno tak sebut mana-mana pemimpin yang didakwa mesti digantung tapi kita punya amalan.

“Sebab pegawai kerajaan sudah nampak bagus Umno ini walaupun tiada undang-undang, mana-mana pemimpin berhadapan tindakan jenayah digantung, kerana apa, kerana mana-mana pegawai kerajaan didakwa di mahkamah maka dia digantung, ditahan kerja,” katanya.

Noh berkata, semasa Umno dibawah kepimpinan Mahathir juga, mana-mana individu yang hendak dipecat akan dibincangkan terlebih dahulu dalam mesyuarat MKT sebelum keputusan muktamad dibuat.

“Macam kes Lokman Adam, sebelum dia dipecat, dibahas, undi majoriti siapa setuju dipecat, siapa setuju tak dipecat, itu barulah ada nak kata demokrasi. ‘Rule of law’ kita kena ikut.

“Proses sekarang dah berbeza, (presiden) masuk-masuk (mesyuarat MKT sebut) saya nak umum Khairy Jamaluddin dipecat, Noh digantung siapa pun tanya macam mana boleh buat keputusan. (Zahid cakap ) ini ialah (keputusan) setelah dia dapat nasihat daripada Lembaga Disiplin.

“Saya kata saya kena dipanggil Lembaga Disiplin pada hari Isnin depan, hari ini dah jatuh hukum. Mahkamah belum bersidang macam mana boleh jatuh hukum. Dia buat Umno dah macam suka hati dia nak buat,” katanya.

Kata Noh lagi, sehinggalah ke tahap sesiapa yang mahu mencabar jawatan presiden digantung keahlian dan tidak boleh bertanding.

“Tetapi hari ini Umno dah hilang perjuangannya, bagaimana nak memimpin negara? Kalau nak memimpin negara dulu kita (Umno) dominan, sekarang melukut di tepi gantang. Kita dah jadi ‘third division’,” katanya.

Umno sebelum ini mengambil tindakan drastik mengecat Noh dan bekas menteri kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan berkata, kedua-dua mereka dipecat disebabkan pelanggaran disiplin parti mengikut Perlembagaan Umno kerana kesalahan semasa PRU15.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo