NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Setiausaha Politik MB Kedah dakwa Mat Sabu bohong isu Dewan MAEPS


SETIAUSAHA Politik Menteri Besar Kedah, Mohd. Hilmi Abd. Wahab mendakwa Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu berbohong dalam kenyataannya mengenai sewaan Dewan Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) di Serdang, Selangor oleh kerajaan negeri Kedah.

Menjelaskan perkara itu Mohd. Hilmi berkata, beliau selaku ketua pengurusan Majlis Berbuka Puasa Anak-Anak Kedah di Perantauan Bersama Menteri Besar yang dianjurkan kerajaan negeri telah turun ke MAEPS pada 23 Mac lalu.

Katanya, langkah itu bagi membuat tinjauan serta mengadakan pertemuan dengan beberapa pihak termasuk pengurusan bagi menyewa Dewan A MAEPS.

“Dalam perbincangan dengan pengurusan MAEPS dan pihak katering, penganjur majlis bersetuju dengan kadar sewa dan kos sajian makanan yang ditetapkan pada harga RM70,000.

“Bagaimanapun pada 29 Mac, saya menerima kiriman Whatsapp dari katering yang menyatakan pihak kementerian telah menghubungi pengurusan MAEPS dan tidak membenarkan premis di MAEPS disewa untuk majlis itu,” katanya.

Terdahulu Muhammad Sanusi memuat naik status dalam laman Facebooknya semalam mendakwa kelulusan Dewan A, MAEPS yang sepatutnya dijadikan lokasi majlis tersebut pada 9 April depan ditarik balik.

Mohamad Sabu bagaimanapun membalas kenyataan itu dengan menzahirkan rasa pelik kerana dakwanya, pihak kementerian belum mengeluarkan sebarang surat setuju terima atau sebut harga.

Mohd. Hilmi menambah, beliau dimaklumkan alasan premis berkenaan tidak dibenarkan disewa disebabkan gambar Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor ada dalam poster dan beliau dijadualkan akan menghadiri majlis tersebut.

“Jelas, penafian menteri adalah pembohongan semata-mata apabila mendakwa kementeriannya tidak pernah memberi arahan melarang Dewan Maeps disewa untuk majlis kerajaan negeri Kedah,” katanya.

WartaRakyat.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo