NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Sesi persekolahan bermula Januari masih tidak boleh dilaksanakan tahun depan

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek hadir pada Pembentangan Belanjawan 2023 Malaysia MADANI di Bangunan Parlimen, Kuala Lumpur. Foto AFFAN FAUZI, 24 FEBRUARI 2023.


KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan (KPM) akan meneliti cadangan untuk mengembalikan semula kalendar akademik persekolahan bermula Januari berbanding Mac pada masa ini.

Bagaimanapun, perkara itu masih belum boleh dilaksanakan pada tahun hadapan, kata Menterinya, Fadhlina Sidek.

Ini kerana banyak justifikasi yang perlu diselesaikan berdasarkan pematuhan kepada Akta Pendidikan 1996 (Akta 550).

“Perubahan semula kalendar akademik persekolahan juga perlu mengambil kira faktor ekonomi setempat dan banjir pada hujung tahun.

“Selain itu, ia juga harus tidak mengganggu jadual peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM),” katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Fadhlina, sesi persekolahan bagi Kalendar Akademik Sesi 2023/2024 masih dikekalkan pada Mac untuk memastikan KPM mematuhi Peraturan-Peraturan Pendidikan (Penggal, Hari dan Cuti Sekolah) 1998 (Pindaan) 2021.

Katanya, peraturan berkenaan menetapkan jumlah hari persekolahan dalam kalendar akademik hendaklah tidak kurang 190 hari.

Jelasnya, KPM sentiasa melihat kepada keperluan dan kesesuaian penyediaan kalendar akademik untuk tahun seterusnya bagi memastikan pengajaran dan pembelajaran dapat dilaksanakan dengan berkesan. – MalaysiaGazette
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo