NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ramasamy (Versi Bahasa Melayu)

1. Ramasamy tersinggung kerana saya masih bezakan keturunan pendatang dari China dan India sebagai “orang asing”.
 
2. Bukan saya tetapi mereka sendiri yang pilih untuk di kenal sebagai pendatang asing. Mereka yang ingin dikenal sebagai Cina Malaysia atau India Malaysia. Orang Melayu memangpun dikenali sebagai orang Malaysia.
 
 
3. Ya, nenek moyang saya dari India. Tapi saya tak gelar diri saya India Malaysia.
 
4. Saya Melayu di dalam erti kata bahasa pertuturan saya Melayu dan budaya saya juga Melayu.
 
5. Perlembagaan menyatakan Melayu ialah seseorang yang bertutur bahasa Melayu, mengamal adat dan budaya Melayu dan beragama Islam.
 
6. Saya memenuhi kesemua syarat ini. Begitu juga beratus ribu orang lain yang berasal dari Timur Tengah, India, Pakistan, Bangladesh, Turkiye dan Afghanistan yang diterima sebagai Melayu oleh semua orang di dalam negara ini. Mereka tidak menggelar diri mereka Arab Malaysia atau Pakistani Malaysia dan sebagainya.
 
7. Tetapi orang Cina dan India di Malaysia bertegas untuk bertutur di dalam Bahasa Cina dan India. Sebelum ini mereka bertutur di dalam dialek daerah asal mereka. Tetapi apabila China memutus untuk jadikan Mandarin sebagai Bahasa kebangsaan, orang Cina di Malaysia juga turut beralih kepada Mandarin. Sehinggakan nama mereka juga ditukar untuk ikut Cina di China.
 
8. Masyarakat India di India tolak Bahasa kebangsaan. Mereka bertutur bahasa daerah mereka. Dan India di Malaysia juga mengekalkan Bahasa daerah-daerah di India.
 
9. Tetapi Cina dan India bertegas untuk diadakan sekolah mereka tersendiri, mengguna Mandarin dan bahasa India sebagai bahasa arahan. Mereka tolak sekolah kebangsaan di mana Bahasa kebangsaan Malaysia, Bahasa Melayu diguna.
 
10. Sehinggakan cadangan mengadakan ketiga-tiga buah sekolah di dalam satu kampus juga ditolak.
 
11. Budaya masyarakat Cina dan India mengikut negara asal China dan India.
 
12. Sambutan Tahun Baru juga adalah Tahun Baru China and India.
 
13. Kita tidak menekan penukaran agama. Tetapi Bahasa dan budaya haruslah mengikut budaya Malaysia, iaitu Melayu.
 
14. Di Indonesia, Filipina dan Thailand, masyarakat Cina jadi Indonesia, Filipina dan Thai. Bahasa peruturan di rumah juga adalah Bahasa kebangsaan negara-negara ini.
 
15. Tidak ada sekolah mengajar Bahasa negara asal mereka.
 
16. Ramai sekali penduduk Amerika Syarikat berasal daripada negara asing. Tetapi mereka gelar diri mereka American, bertutur Bahasa Inggeris Amerika dan berjuang juga untuk Amerika.
 
17. Eisenhower asalnya berketurunan German. Tetapi beliau berperang melawan Germany sebagai seorang rakyat Amerika. Dan memanglah dia tidak berbahasa German. Sebaliknya dia bertutur Inggeris Amerika.
 
18. Generasi ke-2, ke-3 dan ke-4 kaum pendatang Amerika tidak lagi boleh bertutur Bahasa negara asal mereka. Mereka semua bertutur Bahasa Inggeris Amerika. Mereka belajar di sekolah dan university Amerika.
 
19. Begitu juga dengan kaum pendatang yang bermastautin di negara-negara Amerika Selatan. Mereka hanya bertutur Bahasa Sepanyol atau Portugis. Sekolah etnik tidak wujud.
 
20. Tetapi di Malaysia, Cina Malaysia bertutur Bahasa Mandarin dan India pelbagai dialek dari daerah asal mereka. Hanya kaum Cina sahaja tinggal di kawasan bandar. Melayu tidak mampu – terlalu mahal.
 
21. Apabila Melayu bercakap tentang hal Melayu ini bukan perkauman. Mereka bangsa negara ini. Mana-mana negara di dunia apabila bangsa mereka bercakap berkenaan diri mereka, ini bukan perkauman. Orang Inggeris bercakap berkenaan masalah mereka dan mereka tidak dituduh perkauman.
 
22. Rishi Sunak berketurunan India, tetapi pertuturan dan kelakuannya adalah British. Thaksin Shinawatra berketurunan China tetapi bertutur Thai dan berkelakuan Thai. Begitu juga Corazon Aquino di Filipina. Di lain-lain negara ASEAN tidak ada sekolah Cina bantuan Kerajaan. Hakikatnya saya tidak pernah terlihat sekolah Cina di negara-negara ini.
 
23. Tetapi di Malaysia terdapat sekolah rendah, sekolah menengah dan universiti Cina.
 
24. Sektor perniagaan dikuasai kaum Cina. Kaum bukan Cina tidak dapat peluang yang baik di sana. Jika Kerajaan tidak ambil kaum Melayu, mereka akan menganggur.
 
25. Saya akui banyak kekayaan yang terdapat di Malaysia adalah hasil kaum Cina. Kebanyakan cukai yang dikutip besar kemungkinan dari perniagaan kaum Cina. Tapi mereka dapat pampasan yang mencukupi. Cina golongan terkaya.
 
26. Saya tidak suka sentuh berkenaan kaum Cina dan India Malaysia dan sikap talam dua muka mereka. Tetapi Ramasamy kerap tuduh saya perkauman. Saya ulang yang saya bukan perkauman. Saya bangsa sebuah negara bernama Malaysia. Saya ada hak ke atas sebahagian daripada kekayaan negara ini, negara saya.
 
27. Konsep multiracialism di Malaysia bermakna semua akan dimiliki oleh mereka yang berkebolehan, yang punyai kekuatan kewangan, jaringan perniagaan yang luas, yang terlatih dan berpengalaman.
 
28. Hanya bukan Melayu yang layak.
 
29. Melayu tidak dapat apa-apa dari multiracialism.
 
30. Ramasamy yang sebenarnya rasis. Dianya menentang Melayu dan tidak mahu mereka mendapat sedikit pun bahagian di dalam negara ini.
 
31. Atas dasar multiracialism dia hanya mahukan kesemuanya untuk kaum lain.

DR MAHATHIR BIN MOHAMAD
9 Mac 2023

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo