NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kerajaan sekarang akan tumbang sendiri, PN tidak perlu buat apa-apaKUALA LUMPUR, 6 Mac – Jangkaan bahawa kerajaan Persekutuan ditabdir Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan tumbang tidak lama lagi bukan sesuatu yang pelik kerana situasi politik ketika ini didakwa tidak stabil.

Bekas Ketua Penerangan BERSATU Malaysia, Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata terdapat preseden (duluan) menyaksikan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi terlebih dahulu mencetuskan ketidakstabilan politik sebelum Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

“Sebelum ini Yang di-Pertuan Agong ada pesan untuk kita menjaga kestabilan negara, tetapi dari segi sejarahnya yang benar-benar merosakkan kestabilan itu adalah Ahli Parlimen Bagan Datuk, Ahmad Zahid yang menyusun rancangan supaya ada pemberontakan dalam kerajaan hingga memaksa Muhyiddin (Tan Sri Muhyiddin Yassin) melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri.

“Selepas itu, Ahmad Zahid jugalah yang menyebabkan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob terpaksa memanggil PRU15, jadi, saya rasa tidak pelik jika situasi sekarang ini pun akibat daripada kewujudan beliau dalam kerajaan.

“Kerajaan sekarang jadi tidak stabil dan ia akan pecah dari dalam. Jadi, saya rasa PN tidak perlu melakukan apa-apa, sebab punca masalahnya di peringkat kerajaan sendiri.

“Di sudut lain, tanpa PN tumbangkan kerajaan pun, kerajaan ini akan tumbang dengan sendirinya dalam masa yang saya tidak pasti, tetapi tanda-tandanya sudah ada,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di lobi Parlimen di sini.

Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung kenyataan Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang menjangka bahawa kerajaan hari ini akan tumbang tidak lama lagi.

Ini walaupun semasa awal pembentukan kerajaan Persekutuan yang baharu, Seri Paduka bertitah mahukan sebuah kerajaan yang stabil dan mengekalkan kerajaan pimpinan Anwar sehingga habis penggal Parlimen kali ini.

Ketika ditemui pemberita di Parlimen hari ini, Abdul Hadi Awang berpandangan usaha menumbangkan kerajaan pimpinan Anwar ‘dalam masa terdekat’ adalah sesuatu yang dibolehkan kerana negara mengamalkan sistem demokrasi berperlembagaan.

Ahli Parlimen Marang itu juga mempertahankan beliau tidak melangkaui titah Seri Paduka yang mahukan sebuah kerajaan stabil kerana ia bukan sesuatu yang ‘mengikat’ dan menghalang perubahan, selain berhak membuat perancangan.

“Itu (kenyataan saya sebelum ini) adalah satu kenyataan politik yang biasa berlaku dalam politik (seperti) undi tidak percaya, dapatkan akuan bersumpah, menyokong kerajaan berpaling tadah. Biasa berlakulah.

“Dan kita melihat ada tanda-tanda menunjukkan di dalam kerajaan campuran yang ada ini perasaan tidak puas hati sesama parti komponen dia sendiri. Itu ada berlaku, sebab itu sesuatu yang tidak mustahil berlaku (kerajaan tumbang).

“Kenyataan Agong satu kenyataan yang tidak jadi kata putus yang menghalang untuk perubahan dalam negara demokrasi. Mengikut Raja-Raja berperlembagaan, Raja di bawah Perlembagaan. Perlembagaan kita masih menjunjung demokrasi,” katanya.


Sumber | BERITA BERSATU


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo