NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Isu keluar wang KWSP : PMX cadang rakyat berhutang, cagar wang KWSP

Anwar Ibrahim berkata, beliau pada prinsipnya tidak bersetuju dengan pengeluaran khas caruman KWSP. (Gambar Jabatan Penerangan Malaysia)

KUALA LUMPUR: Kerajaan bercadang memperkenalkan kaedah yang membenarkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membuat pinjaman bank menggunakan wang caruman di agensi itu sebagai kolateral atau cagaran kepada bank.

Perdana Menteri, Anwar Ibrahim bagaimanapun berkata, kaedah itu hanya bagi mereka yang benar-benar terdesak dan memerlukan wang.

“Pada prinsipnya, saya tidak setuju pengeluaran khas dana simpanan persaraan rakyat.

“Bagaimanapun, saya akan pastikan KWSP memberikan ruang bagi pencarum yang mempunyai wang dan dalam keadaan terdesak untuk pinjam daripada bank dengan kolateral atau jaminan cagaran daripada wang KWSP,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2023 di Dewan Rakyat.

Beliau berkata, ia merupakan langkah terbaik yang boleh dilakukan sekarang, memandangkan banyak negara yang memberikan kelonggaran seperti pengeluaran dana persaraan sudah menghentikan atau membatalkan kemudahan itu.

Anwar turut membidas sikap pembangkang yang membawa hujah menggambarkan kerajaan perpaduan seolah-olah bersifat menindas.

Beliau berkata, pemberian dan bantuan kewangan kepada negeri, termasuk yang ditadbir pembangkang, turut meningkat tahun ini berbanding dahulu.

“Kelantan RM351.5 juta, Terengganu RM411.1 juta, Perlis RM154 juta. Lepas tu nak banding dengan Sabah dan Sarawak.

“Tak adil nak banding dengan Sabah, Sarawak sebab mereka masuk bersama Malaysia kemudian, kawasan-kawasan desa jauh ketinggalan, jauh lebih teruk dari kawasan miskin.

“Ini bukan soal kepentingan politik, saya konsisten dalam hal ini. Kalau kita belanja RM10 juta, kita kena tambah RM100 juta di Sabah dan Sarawak.”

Katanya, kerajaan juga memberikan peruntukan pembangunan keseluruhan RM6.2 bilion kepada Kedah, Kelantan, Terengganu dan Perlis tahun ini.

Rang Undang-undang Perbekalan 2023, yang merupakan belanjawan pertama di bawah kepimpinan Anwar, diluluskan di peringkat dasar selepas dibahaskan selama enam hari bermula 27 Feb lalu dan sesi penggulungan oleh setiap kementerian.

Belanjawan 2023, yang dibentangkan Anwar pada 24 Feb lalu, memperuntukkan RM388.1 bilion dengan RM289.1 bilion untuk belanja mengurus dan RM99 bilion untuk belanja pembangunan, termasuk RM2 bilion simpanan luar jangka.

Menurut takwim di laman Parlimen, RUU itu akan dibahas di peringkat jawatankuasa selama 10 hari mulai Isnin depan.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo