NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Gaji tak setaraSHAH ALAM - Lembaga Teknologis Malaysia (MBOT) mendedahkan terdapat graduan yang mempunyai diploma dan ijazah dari institusi Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) tidak menerima pengiktirafan sewajarnya dari segi jawatan dan gaji yang setara dalam perkhidmatan awam.

Difahamkan pemegang diploma atau ijazah kejuruteraan dan teknologi dari institusi tersebut menerima gaji kurang RM400 hingga RM500 berbanding graduan daripada universiti lain apabila mereka menyertai sektor awam.

Sedangkan, realitinya kedua-dua graduan dalam bidang tersebut menjalankan kerja-kerja yang hampir sama dalam aspek teknikal dan teknologi, meliputi penyelenggaraan serta pemantauan.

Menyedari perkara itu, MBOT telah berhubung rapat dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi memastikan pemegang diploma dan ijazah dalam bidang berkenaan mendapat pengiktirafan sewajarnya, khususnya dalam sektor awam.

Presiden MBOT, Datuk Dr Siti Hamisah Tapsir berkata, ketika ini lebih 65,000 orang teknologis dan juruteknik berdaftar dengan lembaga berkenaan.


Sumber | Sinar Harian
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo