NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

DUN Kedah lulus pindaan anti-lompat partiALOR STAR: Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah meluluskan pindaan undang-undang tubuh kerajaan negeri berkaitan melarang Adun melompat parti.

Enakmen Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah (Pindaan) 2023 itu dibentangkan Menteri Besar Muhammad Sanusi Md Nor.

Setelah Speaker Juhari Bulat membuka ruang untuk pindaan itu dibahaskan, lima Adun mengambil bahagian iaitu Zamri Yusuf (PH-Suka Menanti), Mukhriz Mahathir (Pejuang-Jitra), Mohd Azam Abd Samat (PAS-Sungai Limau), Norsabrina Mohd Noor (BN-Bandar Baharu), dan Amiruddin Hamzah (Pejuang-Anak Bukit).

Dalam perbahasannya, Norsabrina berkata kesetiaan merupakan nilai yang tinggi dan penting untuk dipertahankan dalam usaha memastikan kestabilan negeri sekali gus enakmen anti-lompat parti itu amat diperlukan.

“Bila parti buat keputusan untuk beralih sokongan daripada segi gabungan, kami akur. Kita akan pastikan mandat rakyat tidak dicabuli demi kepentingan diri kita sendiri,” katanya.

Sementara itu, Zamri yang juga ketua pembangkang pula berkata enakmen anti-lompat parti itu nanti akan meyakinkan pengundi terhadap sistem politik.

“Pindaan ini mencipta sejarah dan secara langsungnya dapat menangani gejala rasuah yang menjadi punca kepada beberapa perkara berkaitan keyakinan pengundi,” katanya.

Persidangan DUN Kedah kemudian ditangguhkan ke satu tarikh yang akan ditentukan kelak.


Sumber | FMT Malaysia

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo