NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Zahid kata ada formula untuk selesai ketidaktentuan politik Sabah


Ahmad Zahid Hamidi berkata, formula penyelesaian itu akan dibawa ke pertemuannya dengan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim dan Ketua Menteri Sabah, Hajiji Noor dalam masa terdekat. (Gambar Bernama)
KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi yakin terdapat formula bagi menyelesaikan ketidaktentuan politik di Sabah ketika ini.

Tanpa menyatakan secara lanjut, presiden Umno itu berkata, formula berkenaan antaranya memperincikan kehendak atau “wishlist” yang dikemukakan pihak terlibat, namun pastinya ia akan dipertimbangkan secara rasional.

Beliau yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata, formula penyelesaian itu akan dibawa ke pertemuannya dengan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim dan Ketua Menteri Sabah, Hajiji Noor dalam masa terdekat.

“Walaupun ia (kemelut politik Sabah) nampak besar, tetapi saya yakin ada formula yang akan kita bawa ke Kota Kinabalu dan saya fikir ‘gencatan senjata’ mesti dilakukan sekarang, dan tidak ada sebarang kenyataan daripada mana-mana pihak yang menyentuh perkara itu.

“Rakyat jangan dibebani, jika berlaku ‘hung government’ ataupun masalah perundangan mengikut undang-undang tubuh kerajaan negeri ataupun perlembagaan negeri itu sendiri,” katanya selepas melawat Wisma Berita, Angkasapuri Kota Media, di sini.

Zahid juga mahu kestabilan politik di peringkat nasional diterjemahkan di peringkat negeri, termasuk dalam isu di Sabah.

Jumaat lepas, Ketua Umno Sabah, Bung Moktar Radin yang juga timbalan ketua menteri, mengumumkan keputusan menarik sokongan untuk kerajaan Sabah.

Semalam pula, Anwar dilaporkan berkata, pertemuan dengan pemimpin Sabah bagi membincangkan isu itu akan diadakan sebaik saja beliau pulang daripada lawatan rasmi ke Indonesia.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo