NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ambiga dakwa siasatan terhadap Tommy Thomas tuntutan Umno

story-image
mk-logo
Bekas presiden Majlis Peguam Ambiga Sreenevasan dan peguam Siti Kasim mempersoalkan sama ada terdapat motif politik di sebalik siasatan berhubung bekas peguam negara Tommy Thomas.

"Kami baru sahaja memberi kenyataan di Bukit Aman. Kami telah dipanggil untuk siasatan di bawah seksyen 505 Kanun Keseksaan (membuat kenyataan dengan niat untuk melakukan kerosakan) dan 233 Akta SKMM (perkongsian atau penyebaran berita palsu, kandungan menyinggung perasaan dan ugutan).

"Siasatan adalah berhubung kenyataan yang dibuat oleh bekas peguam negara Tommy Thomas. Polis sangat profesional (dalam menjalankan siasatan). Malah saya benar-benar malu dengan cara kami membuang masa polis dengan menjalankan siasatan seperti ini," kata Ambiga (gambar atas).

"Sangat jelas kepada saya bahawa siasatan ini adalah salah satu tuntutan Umno kepada Pakatan Harapan (PH)," dakwanya.

"Saya ingin bertanya kepada kerajaan reformis PH - adakah ini salah satu tuntutan Umno berhubung penyiasatan Tommy Thomas? Adakah ia mempunyai kaitan dengan dakwaan terhadap beberapa pemimpin Umno? Dan saya ingin tahu daripada PH, apa lagi yang anda sudah berikan (kepada Umno)?" tambah Ambiga.
Peguam Siti Kasim

Sementara itu, Siti berkata bahawa dia bersetuju dengan semua yang dikatakan oleh Ambiga.

"Kami membuang masa kami, masa polis. Apakah jenis kesalahan yang telah dilakukan? Ini cuba menyekat kebebasan bersuara kami.

"Kami tidak boleh berkata apa-apa jika kami tak puas hati? Ini adalah sesuatu yang perlu dilihat oleh kerajaan sekarang. Kami mesti bangkit menentang penyekatan hak ini," katanya.

Polis melancarkan siasatan terhadap Thomas atas dakwaan kenyataan perkauman yang dibuatnya terhadap kerajaan dalam forum bertajuk "Dark Forces Towards GE15" pada 17 September,

Setiausaha polis Noorsiah Mohd Saaduddin berkata polis juga telah melancarkan siasatan serupa terhadap Presiden Parti Sosialis Malaysia Dr Michael Jeyakumar Devaraj, yang juga ahli panel pada majlis itu.

Noorsiah juga berkata kedua-duanya akan disiasat mengikut Seksyen 505(c) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Dalam forum itu Thomas didakwa menggesa pembangkang bertanya kepada pengundi sama ada "kerajaan Melayu" akan menjadikan negara lebih baik dan lebih cekap.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo