NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Yang tewas dilantik menteri, penghinaan terhadap mandat rakyat 


APABILA Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengumumkan anggota Kabinetnya, tidak mengejutkan apabila Pengerusi Barisan Nasional (BN) Ahmad Zahid Hamidi dinamakan sebagai salah seorang daripada dua timbalannya.

Sudah dijangka Zahid akan berada dalam Kabinet Anwar apabila pertemuan antara Pakatan Harapan (PH) dan ahli Parlimen BN berlangsung di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur, beberapa hari selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Apa yang menimbulkan kerisauan ialah pelantikan sejumlah “pemimpin tewas” PRU15 untuk memegang jawatan penting dalam Kabinet pengerusi PH.

Antaranya orang kanan Anwar dalam PKR, Saifuddin Nasution (menteri dalam negeri), Setiausaha Agung BN Zambry Abdul Kadir (menteri luar) dan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz (menteri perdagangan antarabangsa dan industri).

Saifuddin gagal mempertahankan kerusinya di Kulim Bandar Baharu, kalah teruk kepada calon Perikatan Nasional (PN) Roslan Hashim dengan majoriti 13,061.

Zambry yang juga bekas menteri besar Perak, tewas kepada calon PN Nordin Ahmad Ismail dengan majoriti tipis 363 undi.

Sementara itu, Tengku Zafrul, yang memegang portfolio menteri kewangan di bawah dua kerajaan berbeza selepas pentadbiran PH selama 22 bulan, tewas kepada bekas menteri kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad di Kuala Selangor dengan majoriti 1,002.

Persoalan yang bermain di fikiran ialah - apakah keperluan bagi Anwar untuk melantik orang yang kalah dalam Kabinetnya sedangkan beliau mempunyai hampir 148 ahli Parlimen yang dipilih dengan sewajarnya menyokong beliau dan kepimpinannya?

Tidakkah beliau mempunyai keyakinan atau kepercayaan terhadap wakil rakyat yang dipilih atau mandat yang diberikan oleh rakyat Malaysia? Atau adakah dia membuat pelantikan untuk menenangkan pihak tertentu kerana ia pasti kelihatan seperti itu.

Beberapa ahli Parlimen, termasuk Muhyiddin Yassin, telah mengkritik lantikan Anwar.

Tetapi M Kulasegaran dari DAP menggesa orang ramai untuk melihat gambaran yang lebih besar, dengan mengatakan “inilah kabinet yang kita perlukan pada masa ini”.

Tetapi nampaknya tidak begitu, dan yang paling membingungkan ialah pelantikan Tengku Zafrul.

Saifuddin mungkin diberi jawatan kerana setia berkhidmat kepada Anwar selama ini dan Zambry mungkin dilantik atas kapasitinya sebagai setiausaha agung BN.

Tapi Tengku Zafrul?

Semasa kempen pilihan raya, malah Anwar pernah mendakwa Tengku Zafrul tidak layak menjadi menteri.

Dr Dzulkefly Ahmad dari Amanah mengambil masa untuk mempertimbangkan semula persaraan politiknya dan bertanding di Kuala Selangor menentang Tengku Zafrul, yang mana pengundi memilih bekas menteri kesihatan itu.

Malangnya yang menang tidak diberi ganjaran tetapi yang kalah akhirnya dilantik sebagai menteri Kabinet.

Tengku Zafrul menghadapi banyak kritikan semasa menjadi menteri kewangan.

Ramai yang melabelnya sebagai ‘jurubank korporat’ kerana memihak kepada bank semasa pandemik Covid-19 apabila seruan untuk lanjutan moratorium meningkat.

Tengku Zafrul, yang berkhidmat sebagai menteri kewangan dalam kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin, juga harus bertanggungjawab terhadap dakwaan PH bahawa presiden Bersatu telah menyalahgunakan dana RM600 bilion semasa pandemik Covid-19.

Di sebalik semua ini, Tengku Zafrul dilantik sebagai menteri perdagangan antarabangsa dan industri.

Ramai yang masih hairan dengan keputusan presiden PKR itu.

Adakah mandat rakyat dihormati? Atau adakah ia dimusnahkan oleh keinginan Anwar untuk menjadi perdana menteri dan kekal berkuasa?

Ketika menteri-menteri mula bertugas pada hari Isnin, hanya masa dan prestasi mereka di kementerian masing-masing boleh menenangkan rakyat dan mewajarkan keputusan Anwar untuk melantik mereka yang kalah dalam Kabinetnya.– 6 Disember, 2022.........
Komen: Kerajaan sekarang kerajaan luar tabie


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo