NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Wujudkah Muafakat Nasional 2.0 (Gabungan PN-BN) bagi kerajaan Baharu Bersih dan Stabil?


PETALING JAYA:
Perubahan dalam kepimpinan Bersatu mungkin menjadi pemangkin kepada Perikatan Nasional (PN) untuk menawan semula Putrajaya melalui pakatan baharu dengan Barisan Nasional (BN), kata seorang sumber dalaman parti.

Seorang pemimpin Bersatu yang enggan dikenali berkata, PN telah terlepas peluang untuk membentuk kerajaan selepas PRU lalu kerana Pengerusi PN Muhyiddin Yassin bertegas untuk menjadi perdana menteri.

“Umno tahu Muhyiddin mahu menamatkan riwayat parti itu, jadi bagaimana mereka boleh bekerjasama dengan PN?” menurut dalam parti itu.

Sumber itu berkata, ramai dalam Bersatu percaya Umno mungkin lebih terbuka untuk bekerjasama dengan mereka jika ia dipimpin oleh pemimpin yang lebih pragmatik seperti Setiausaha Agung Hamzah Zainudin.

“Bersatu pimpinan Hamzah boleh bekerjasama dengan Umno dan PAS. Kunci kepada penerimaan Umno ialah Hamzah, yang tidak mahu ‘membunuh’ Umno, bukan seperti Muhyiddin,” kata sumber itu kepada FMT.

“Beliau lebih terbuka untuk berkongsi kuasa (dengan Umno). Realitinya semua orang tahu gabungan Umno-Bersatu-PAS tidak akan dapat dihalang.”

Sumber itu juga berkata, enam bulan akan datang adalah penting untuk “penyatuan” Barisan Nasional (BN)-PN dan rakyat menantikan Muafakat Nasional 2.0 seperti itu.

Muhyiddin telah mengisytiharkan ‘perang’ terhadap BN pada September, mengatakan bahawa gabungan itu akan menjadi musuh utama PN pada PRU15 dan PN tidak perlu takut untuk berhadapan dengan mereka.

Keputusan PRU15 menyebabkan Parlimen tergantung kerana tiada gabungan memenangi kerusi yang mencukupi untuk membentuk kerajaan.

PH mempunyai 82 kerusi, termasuk satu kerusi daripada Muda dan lima daripada DAP Sarawak, dan mempunyai jumlah terbesar dalam kalangan gabungan itu. PN menang 73, dengan PAS menyumbang 49, manakala BN menang 30, di mana Umno terdiri 26 kerusi.

Muhyiddin berkata, Yang di-Pertuan Agong telah menitahkan PN dan PH bersatu membentuk kerajaan, tetapi PN menolaknya.

Hamzah kemudian berkata, Majlis Tertinggi PN bersetuju untuk mempertimbangkan cadangan Agong untuk membentuk kerajaan perpaduan dengan PH, tetapi Muhyiddin menutup pintu untuk sebarang kerjasama, sambil menambah bahawa gabungannya akan menjadi pembangkang.........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo