NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Usul undi percaya ‘gimik’ semata-mata, kata Hamzah


KUALA LUMPUR:
Ketua Pembangkang Hamzah Zainudin menganggap usul undi percaya terhadap Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri “gimik” kerana komponen kerajaan perpaduan sudah menandatangani Perjanjian Persefahaman Kerjasama.

Hamzah (PN-Larut) mendakwa perjanjian itu memudaratkan demokrasi kerana ia memerlukan Ahli Parlimen perpaduan “undi hanya satu cara”.

“Usul ini gimik semata-mata, apatah lagi ia dilakukan selepas satu perjanjian ditandatangani oleh semua pemimpin gabungan parti yang menyokong kerajaan,” katanya di Dewan Rakyat.

Hamzah berkata perjanjian itu bercanggah dengan Perlembagaan kerana ia “mengambil” kebebasan bercakap dan mengundi di Parlimen, lantas tidak dibenarkan undang-undang.

“Ada ramai yang menolak dan tidak bersetuju dengan syarat yang ditetapkan dalam perjanjian tersebut.”

Pada Jumaat lalu, lima pemimpin gabungan dan parti dalam kerajaan perpaduan menandatangani surat perjanjian untuk menyokong Anwar.

Ia ditandatangani oleh Anwar sebagai pengerusi Pakatan Harapan, Pengerusi Barisan Nasional, Ahmad Zahid Hamidi; Pengerusi Gabungan Parti Sarawak, Abang Johari Openg; Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah, Hajiji Noor; dan Presiden Warisan, Shafie Apdal.

Perdana menteri berkata, perjanjian itu bagi memastikan kestabilan kerajaan bagi membolehkan ia fokus kepada tadbir urus yang baik dan meningkatkan ekonomi.

Anwar juga yakin kerajaan yang ditubuhkan ini akan kekal hingga tamat penggal iaitu selama lima tahun.


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo