NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

DAP nyanyuk lepas ‘kahwin’ dengan UMNO: Shahidan sindir ucapan Ngeh


“DAP baru kahwin dengan UMNO… dia nyanyuk”.

Demikian sindir Ahli Parlimen (MP) Arau (Perikatan Nasional), Datuk Seri Shahidan Kassim ketika mencelah kenyataan Ahli Parlimen (kerajaan – DAP) Beruas Ngeh Koo Ham,yang salah tajuk perbahasan di Dewan Rakyat hari ini (19 Disember 2022).

Kejadian berlaku ketika Ngeh bangun mencelah ucapan Ketua Pembangkang Datuk Seri Hamzah Zainudin yang ketika itu sedang membahas usul undi percaya terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri kesepuluh.

“Kita sedang berbahas tentang Rang Undang-Undang Kumpulan Wang Disatukan. Perbelanjaan masuk akaun…,” kata Ngeh sebelum ditegur beberapa MP lain di pihak kerajaan dan pembangkang.

Ucapannya menggamatkan sidang Dewan Rakyat dengan beberapa MP pembangkang menasihatkan Ngeh supaya tidak tidur ketika perbahasan dibuat.

“Lain kali datang Parlimen jangan tidur… dia celaru tu… dia sedang merapu tu… dia merapu,” kata MP pembangkang, sementara Speaker Datuk Johari Abdul cuba mengawal keadaan dan meminta Ngeh supaya duduk.

Shahidan kemudian mencelah “DAP baru kahwin dengan UMNO dia nyanyuk”.

Dalam sesi perbahasan lain, Shahidan juga mengingatkan Timbalan Presiden PKR yang juga Menteri Ekonomi Rafizi Ramli supaya tidak menghina bekas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Shahidan berkata Rafizi tidak sepatutnya mengungkit kerajaan Ismail Sabri kerana kini UMNO telah menjadi kawan kepada Pakatan Harapan dalam kerajaan.

“Dia (Ismail Sabri) jadi Perdana Menteri ketika itu… jangan hina dia… sekarang dia telah jadi kawan… jangan hina dia… tak baik buat macam tu… sekarang dah jadi kawan… DAP dengan UMNO sudah bercium,” kata Shahidan.


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo