NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

UMNO perlu kembali kepada asas


SELEPAS
tewas dua Pilihan Raya Umum (PRU) berturut-turut, UMNO perlu kembali kepada asas penubuhan.

Sudah cukuplah dengan percubaan yang tidak demokratik dan tidak organik untuk mengekalkan dua kedudukan teratas tanpa bertanding. Parti telah banyak kali menderita akibat masalah ini sebelum ini, termasuklah pemanjangan tempoh jawatan (Majlis Tertinggi) dalam perkhidmatan dengan alasan untuk "menguatkan" kedudukan kita dan mengelakkan pergaduhan dalaman sebelum pilihan raya akan datang.

Jelas sekali tujuannya tidak berjaya seperti yang ditunjukkan dalam keputusan kita dari Pilihan Raya Umum ke-13 sehingga PRU15. Kita kalah buat kali pertama pada 2018 dan sama juga dalam Pilihan Raya Umum ke-15 baru-baru ini.

Pada 2013, UMNO memenangi 88 kerusi. Pada 2018 pula, kita memenangi 54 kerusi (pengurangan 34 kerusi) dan pada 2022, kita ditinggalkan dengan 27 kerusi yang memalukan daripada 106 yang dipertandingkan.

Perbalahan dan sabotaj

Jelas sekali, perubahan kita untuk mengukuhkan parti gagal kerana masih terdapat perbalahan dan sabotaj diri yang berleluasa dalam sistem.

Oleh itu, janganlah kita menggunakan ramuan sama yang telah gagal untuk memulihkan masalah yang kita lalui dalam tiga pilihan raya lalu dan sebaliknya membenarkan proses demokrasi semula jadi berfungsi dan diharapkan dapat menyembuhkan parti.

Pemimpin UMNO Bahagian terutamanya mereka di enam negeri yang menunggu pilihan raya mungkin cenderung untuk mengekalkan dua jawatan teratas tanpa bertanding, cuba memenangi hati Presiden dengan harapan untuk disenaraikan sebagai calon.

Itulah yang saya maksudkan dengan sokongan "tidak organik" dalam perenggan di atas.

Presiden menentukan siapa bertanding dan siapa yang digugurkan seperti dalam Pilihan Raya Umum baru-baru ini.

Pada hakikatnya, walaupun pemilihan parti berlangsung, Presiden dan Timbalan sekarang akan mempunyai kelebihan yang jelas berbanding orang lain kerana mereka memegang jawatan berkuasa dalam kerajaan, masing-masing sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan.

Oleh itu, mereka harus berani untuk bersikap terbuka kepada proses demokrasi seperti yang termaktub dalam Perlembagaan yang membolehkan mereka kembali sebagai pemimpin parti yang sebenar dan menutup kebimbangan semua pihak tentang kesahihan mereka.

Jika tidak, akan sentiasa ada ura-ura di kalangan ahli parti yang mungkin juga mencetuskan penghijrahan kepada parti lain yang kini dilihat lebih demokratik yang mungkin mewakili kehendak dan aspirasi sebenar orang Melayu.

Pemimpin kita harus mempamerkan sikap yang sama seperti Perdana Menteri ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sendiri mencadangkan tarikh segera untuk Parlimen bersidang untuk mengangkat sumpah Ahli Parlimen baharu dan mengesahkan kedudukannya melalui undi percaya. Satu tindakan yang memerlukan keberanian.

Dalam keadaan sekarang, itu adalah sifat yang sangat diperlukan oleh ahli UMNO dalam diri pemimpin mereka.

Akar umbi UMNO tidak boleh menerima orang yang lemah yang perlu berselindung di sebalik jentera penulis, ‘influencer’ media sosial dan pemimpin bahagian yang mempunyai kepentingan peribadi untuk mempertahankan kedudukan mereka secara tidak mengikut Perlembagaan.

Ada pengkhianat

Tiga juta ahli itu tahu ada pengkhianat di antara mereka yang bekerja dengan musuh menentang barisan parti dalam tempoh empat tahun yang lalu.

Kita mesti mempercayai mereka sebagai ahli yang matang untuk mengundi secara bertanggungjawab.

Mari kita mengadakan pemilihan parti yang jelas di semua peringkat dan berdiri setia di belakang barisan sebenar yang dipilih walaupun mereka adalah penyandang.

Sudah tiba masanya untuk UMNO pulih di bawah mandat yang penuh dan baru daripada tiga juta ahli parti.

Barulah kita boleh mula memulihkan maruah dan darjat parti kita ini.

InsyaAllah.

Mantan ADUN Kempas (2013-2018)
memegang keahlian UMNO 01059553.


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo