NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PRN P Pinang mungkin diadakan Mei atau Jun, kata KM


GEORGE TOWN: Pilihan raya negeri (PRN) Pulau Pinang mungkin diadakan pada Mei atau Jun depan, kata Ketua Menteri, Chow Kon Yeow.

Katanya, ini berdasarkan perbincangan tidak rasmi dengan kepimpinan Pakatan Harapan (PH), yang mahu melengkapkan penggal lima tahun, berakhir Mei 2023.

“Kita juga mengambil kira perayaan Tahun Baharu Cina, Aidilfitri dan Hari Raya Haji, peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan faktor lain sebelum membuat keputusan.

“Masa yang ada adalah Mei atau Jun, tetapi buat masa ini, tiada perbincangan rasmi lagi,” katanya dalam sebuah majlis di Perai.

Mengulas desakan PAS yang mahu negeri dikuasai parti itu segera mengadakan PRN, Chow berkata, itu terpulang kepada parti terbabit.

Penggal Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang akan tamat 2 Ogos 2023, dan pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh dua bulan selepas itu.

Chow sebelum ini berkata, Pulau Pinang terbuka mengadakan PRN serentak dengan negeri lain.

Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan yang ditadbir PH, serta Kedah, Kelantan dan Terengganu yang dikuasai PAS, sebelum ini memutuskan tidak mengadakan PRN serentak dengan pilihan raya umum pada 19 Nov lalu.

Bekas timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Wan Ahmad Wan Omar mencadangkan negeri berkenaan mengadakan PRN serentak pada Julai depan kerana umat Islam yang menunaikan haji sudah pulang ke tanah air dan ia akan memastikan peratusan keluar mengundi lebih tinggi.

Wan Ahmad menasihatkan negeri terbabit tidak mengadakan PRN berasingan kerana perbelanjaan mungkin meningkat melebihi RM500 juta.


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo