NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Negeri lain banjir, Selangor tak ada air


Berlaku pencemaran bau di loji rawatan air berkenaan akibat tumpahan minyak wangi disebabkan kemalangan lori berhampiran, kata Luas.

Akibat kejadian pencemaran bau di stesen pam air mentah Jenderam Hilir, sebanyak 472 kawasan di lima kawasan Air Selangor akan menghadapi gangguan bekalan air tidak berjadual.

Air Selangor berkata Loji Rawatan Air Sungai Semenyih dan Loji Rawatan Air Bukit Tampoi ditutup sementara pada jam 7 pagi hari ini untuk pembersihan.

Kawasan terjejas ialah Petaling (172 kawasan), Hulu Langat (54 kawasan), Sepang (196 kawasan), Putrajaya (23 kawasan) dan Kuala Langat (27 kawasan).

“Air Selangor akan memaklumkan perkembangan berkaitan dengan insiden ini dari semasa ke semasa menerusi semua medium khususnya media massa.Para pengguna boleh merujuk kesemua saluran komunikasi rasmi kami seperti aplikasi Air Selangor, Facebook, Instagram dan Twitter atau hubungi Pusat Perhubungan Air Selangor di talian 15300.

“Pertanyaan dan aduan juga boleh diajukan di Help Centre yang boleh didapati di www.airselangor.com dan aplikasi Air Selangor,” katanya pada satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Lembaga Urus Air Selangor (Luas) berkata pencemaran itu berpunca daripada tumpahan minyak wangi akibat kemalangan lori berhampiran Bandar Serenia, Negeri Sembilan.

Jarak antara lokasi kemalangan dan Loji Rawatan Air Sungai Semenyih kira-kira 6.4km, kata Luas.

Luas berkata ia sedang memantau rapi usaha untuk membersihkan tumpahan minyak itu.

Loji rawatan air Semenyih dan Bukit Tampoi ditutup sementara tiga minggu lalu selepas satu lagi kejadian pencemaran bau dikesan di tempat pengambilan air Jenderam Hilir.........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo