NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jangan sekat demokrasi dalam UMNO – Nazri Aziz


PUTRAJAYA:
UMNO akan menjadi sebuah parti tidak lagi demokratik jika tunduk kepada usaha pihak tertentu menghalang jawatan dalam parti dipertandingkan pada pemilihan akan datang.

Ketua UMNO Bahagian Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, tindakan seumpama itu boleh menyekat amalan demokrasi yang sudah lama subur dalam UMNO.

Malah, beliau berkata, cadangan itu sudah lapuk sekali gus menunjukkan UMNO semakin hilang arah dan identiti perjuangan.

“Ia juga bakal menjadi satu lagi episod hitam UMNO selepas prestasi buruk pada PRU15 lalu,” katanya hari ini.

Mohamed Nazri berkata, cadangan dua jawatan itu tidak dipertandingkan seolah-olah memperkecilkan keupayaan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohamad Hasan.

Ini kerana kata beliau, kedua-dua pemimpin itu terbukti mampu menang pada pemilihan tahun 2018 sekali pun tidak ada jawatan dalam kerajaan.

“Masa jadi pembangkang boleh ada pertandingan, bila dah jadi kerajaan tidak mahu ada pertandingan, tidak cerdik sangat cadangan ini? Mereka ini semua anggap Zahid macam tidak ada maruah.

“Kena ingat, Zahid adalah orang yang membenarkan jawatan Presiden dipertandingkan pada 2018, beliau berani dan kerana keberanian itu beliau menang sebab ahli-ahli UMNO mahu amalan demokrasi dalam parti subur,” katanya.

Beliau seterusnya berkata, semua boleh terima jika sebelum ini parti tidak mahu ada pemilihan kerana mahu fokus PRU15 dan tidak mahu ada perpecahan dalam parti.

Beliau mempersoalkan bilakah mahu diadakan pemilihan sekiranya selepas PRU15 masih tidak mahu berbuat demikian.

“Bila boleh? Nak tunggu selepas PRU16? Takut nanti selepas PRU16, UMNO sudah tidak ada lagi,” katanya.

Kata Mohamed Nazri, jika benar mahu mengelak perpecahan dalam parti, semua jawatan di cawangan dan bahagian juga tidak dipertandingkan.

“Sebenarnya mereka yang mencadangkan agar jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan ini bukan nak jaga perpaduan dalam UMNO tetapi menjaga kepentingan peribadi sebab dalam PRU15 lalu mereka ini telah menjadi calon tetapi kalah teruk.

“Mereka ini bimbang kalau berlaku pertukaran pemimpin nama mereka tidak lagi dicalonkan pada PRU16,” katanya. – UTUSAN


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo