NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Koh dan Thed tegaskan PAS parti sederhana, bukan rasis (bersama video)


PAS cuba membersihkan imejnya selepas dianggap sebagai parti perkauman melalui sesi penjelasan yang disiarkan secara langsung melalui platform Facebook.

Melalui program Santai Kopi - Benarkah PAS untuk semua? itu dua tetamu bukan Islam dijemput sebagai panel iaitu Steven Koh dan Cliff Thed.

Koh merupakan pemimpin Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Pulau Pinang, manakala Thed timbalan ketua penerangan Gerakan.

Gerakan adalah satu daripada parti komponen PN yang disertai PAS. 

Bercakap kepada Awangku Alizul Azahari yang menjadi moderator, Koh berkata dia semakin menyukai PAS apabila dibantu oleh ahli parlimen parti berkenaan ketika "ditindas" oleh kuasa politik dalam tugasnya sebagai chef yang memperjuangkan isu makanan halal.

“Apabila saya menang dalam perjuangan saya, saya diberikan platform DHPP, di mana saya sebagai orang bukan Islam boleh bekerjasama dengan PAS.

“Melalui peranan saya dalam DHPP, saya boleh membantu golongan yang kurang bernasib baik, sepertimana PAS pernah membantu saya pada masa yang memerlukan,” katanya.

Dalam PRU ke-15 lalu Koh dicalonkan oleh PAS-PN untuk kerusi parlimen Bukit Mertajam.

Sementara itu Thed pula mengakui ramai orang bukan Islam beranggapan Malaysia akan menjadi negara seperti ditadbir Taliban jika PAS berkuasa sehingga menakutkan ramai orang.

"Perkara sebenar ialah keadaan akan menjadi sebaliknya.

“Saya mempunyai ramai kawan yang beragama Islam, dan tiada seorang pun daripada mereka yang bersikap melampau,” katanya.

Koh pula menambah pihak yang menggambarkan PAS sebagai parti ekstrem adalah "taktik kotor" yang dibuat pihak tertentu untuk menakutkan orang bukan Islam.

Hudud hanya untuk Muslim

Dia juga menyamakan langkah berkenaan seperti naratif Barat terhadap Taliban.

"Islam tidak perlu ditakuti. Undang-undang hudud lebih adil daripada sistem sedia ada," katanya.

Hal itu kerana, tambah Koh, banyak prosedur yang perlu dipatuhi pihak perundangan sebelum sesuatu hukuman dikenakan.

Dia juga mengambil pelaksanaan hukuman Islam di Aceh sebagai contoh.

"Mereka sudah lama mengamalkan hudud, tetapi mereka tidak memotong (tangan) setakat ini," katanya.

Tambahan pula, tambah Koh, undang-undang hudud hanya terpakai kepada orang Islam.

Thed kemudian menceritakan pengalamannya bekerja dengan PAS ketika Gerakan belum menyertai PN serta selepasnya yang tidak menunjukkan banyak perbezaan.

Menurutnya lagi, walaupun bukan beragama Islam dia tetap boleh menikmati makanan yang tidak halal di negeri yang ditadbir PAS dan bukannya seperti tanggapan pihak tertentu.

Dia juga menegaskan bahawa PAS adalah sebuah ""parti yang sempurna" dalam semua aspek kerana ia adil kepada setiap kaum dan agama.

"Walaupun PAS dituduh melarang pengambilan arak, perjudian, dan sebagainya, kita harus ingat bahawa ia adalah tabiat buruk.

"Selain itu, peraturan berkenaan tidak terpakai kepada orang bukan Islam," katanya sambil menggesa moderator mengadakan lebih banyak program serupa bagi menyedarkan rakyat Malaysia tentang sifat-sifat baik PAS.

Boleh tonton di sini...
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo