NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kes Covid-19 di China meningkat, saham Asia merosot

SINGAPURA: Pasaran saham Asia dan harga minyak masing-masing jatuh semalam, berikutan peningkatan kes Covid di China membingungkan pelabur yang telah menjangkakan ekonomi kedua terbesar dunia itu untuk mendapatkan semula momentum selepas kelonggaran sekatan Covid-19 yang ketat.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun turun 1.06 peratus dan ditetapkan untuk kerugian minggu ketiga berturut-turut.

Saham China dibuka 0.4 peratus lebih rendah, Hong Kong jatuh 1.0 peratus, manakala Nikkei Jepun jatuh lebih daripada 1.0 peratus kepada paras terendah hampir tiga bulan, selain indeks S&P/ASX 200 yang tinggi sumber Australia susut 1.18 peratus.

Awal minggu lalu, China mengumumkan akan menamatkan keperluan kuarantin untuk pelancong masuk pada 8 Januari dan beberapa negara termasuk Amerika Syarikat (AS) dan Jepun telah mewajibkan ujian Covid-19 untuk pelancong dari China.

Penganalisis Nomura berkata, mungkin terdapat gelombang jangkitan yang ketara di seluruh China, merebak dari bandar ke kawasan luar bandar, semasa perjalanan tergesa-gesa di seluruh negara untuk Tahun Baharu Cina pada 22 Januari 2023.

“China mungkin mendapati dirinya dalam situasi yang sukar kerana penangguhannya untuk menerima pendekatan ‘hidup dengan Covid.’

“Dasar sifar-Covid sebelum ini mungkin telah terlalu melindungi mereka, kemudian meningkatkan risiko lonjakan jangkitan apabila kawalan dilonggarkan,” katanya dalam nota kajian.

Kebimbangan bahawa usaha bank pusat untuk menjinakkan inflasi boleh membawa kepada kelembapan ekonomi dan ketidakpastian tentang keadaan ekonomi China berikutan pemansuhan kawalan Covid telah menyebabkan pasaran lemah.

Pasaran kini menetapkan harga dalam 69 peratus peluang kenaikan kadar 25 mata asas apabila Rizab Persekutuan (Fed) AS mengadakan semakan dasar pada Februari, dan mereka kini melihat kadar AS memuncak pada 4.94 peratus pada separuh pertama tahun depan.

Fed menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas pada awal Disember selepas empat kenaikan 75 mata asas berturut-turut.

Hasil perbendaharaan AS telah meningkat apabila peniaga cuba menilai kesan China membuka semula ekonominya terhadap dasar kenaikan kadar Fed.

Dalam pasaran komoditi, minyak mentah AS jatuh 0.52 peratus kepada AS$78.55 setong dan Brent berada pada AS$82.84, turun 0.5 peratus. 

Peningkatan kes Covid di China telah menimbulkan keraguan terhadap pemulihan pantas dalam permintaan bahan api dalam pengguna minyak kedua terbesar di dunia. – AGENSI

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo