NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kalau lah Zahid ada telur, biar kerusi presiden, timbalan dipertandingkan


Zahid Hamidi begitu gembira apabila Anwar Ibrahim menang undi percaya di Dewan Rakyat. Presiden UMNO itu juga menyifatkan kerajaan PH-BN yang terbentuk hari ini sebagai satu ‘ketentuan Allah’.

Beliau juga berkata, BN dan UMNO mengalami kekalahan teruk dalam PRU-15 berikutan pelbagai persepsi negatif yang dilemparkan kepada beliau dan parti.

Penulis menghormati pandangan dan keyakinan Zahid dalam apa yang beliau kata dan tegaskan. Ia sekali gus bermakna Zahid begitu percaya tindakan beliau untuk menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri dan membawa UMNO bergabung membentuk kerajaan bersama PH, termasuk DAP adalah betul.

Justeru, atas keyakinan itu juga penulis percaya Zahid sebagai seorang yang sentiasa berpegang kepada takdir dan ketentuan Allah SWT tidak akan ada masalah untuk mengadakan pemilihan parti dan memastikan semua jawatan termasuk Presiden serta Timbalan Presiden dipertandingkan.

Kalau Anwar berani untuk berhadapan dengan undi percaya di Parlimen, tak kan Zahid yang kini sudah menjadi Timbalan Perdana Menteri tidak berani untuk mempertahankan jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan parti yang perlu diadakan enam bulam selepas PRU.

Sebagai seorang yang kental, berani dan sentiasa memperjuang serta mendengar suara akar umbi UMNO, Zahid pasti mahu mendapat sokongan akar umbi secara rasmi terhadap tindakan-tindakan politik yang beliau lakukan sebelum dan selepas PRU-15.

Walaupun akar umbi tidak ditanya terlebih dahulu wajar atau tidak UMNO bergabung membentuk kerajaan dengan Pakatan Harapan atau Perikatan Nasional, tetapi akar umbi boleh memberi isyarat mereka dalam pemilihan parti.

Kalau Zahid, Mohamad Hasan, Khaled Nordin dan Ismail Sabri Yaakob serta pemimpin sayap seperti Asyraf Wajdi Dusuki, Noraini Ahmad dan Zahida Zarik Khan serta pemimpin lain yang menyokong pembentukan kerajaan itu yakin apa yang mereka lakukan betul, maka bersedialah berhadapan dengan akar umbi. Penulis percaya mereka ada keberanian tersebut.

Biarlah akar umbi menzahirkan suara mereka melalui pemilihan itu sama ada mereka benar-benar merestui atau tidak apa yang dlakukan oleh Zahid dan pemimpin UMNO lain, terutama anggota Majlis Tertinggi (MT).

Tidak perlu mana-mana pemimpin khususnya di peringkat ketua bahagian yang mahu melakukan manuver politik untuk meminta pemilihan ditangguhkan atau jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan.

Janganlan bunuh demokrasi! Penulis percaya Zahid berjiwa besar dan tidak akan membenarkan perkara itu berlaku, lagipun pemilihan kali ini amat penting.

Ia bukan sahaja akan menentukan sama ada apa yang dilakukan Zahid dan kawan-kawannya direstui akar umbi atau tidak, tetapi juga memberi kuasa kepada akar umbi menentukan barisan kepemimpinan bagi menebus kembali maruah UMNO dalam PRU akan datang.

Hakikatnya yang tidak boleh dinafikan ialah imej UMNO kini merudum. Walaupun berada dalam kerajaan setakat ini parti itu dilihat sekadar ‘penyendal’ sahaja. Dengan memiliki 30 kerusi termasuk empat kerusi komponen BN, suara UMNO ‘semakin tenggelam’.

Dalam soal ini, sudah pasti akar umbi ada pandangan dan pendirian sendiri. Justeru, kepemimpinan UMNO tidak harus bertindak seolah-olah takut kepada suara akar umbi dengan membuat keputusan supaya jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan kononnya demi menjaga kestabilan parti.

Kalau itulah alasannya sampai bila pun UMNO tidak boleh mempertandingkan kedua-dua jawatan itu. Sebelum ini tidak mahu mengadakan pemilihan kerana bimbang kestabilan tergugat disebabkan akan berhadapan dengan PRU-15 dan sekarang selepas PRU kata pula demi kestabilan parti.

Cukup-cukuplah mahu memperbodohkan ahli akar umbi dengan alasan seumpama itu. Akar umbi bukan bodoh, malah ada antara mereka jauh lebih cerdik daripada sesetengah pemimpin yang pengecut untuk menegur kepemimpinan atasan.

Kelompok pemimpin seperti itulah yang menyebabkan UMNO berada dalam kedudukan sekarang. Oleh itu penulis percaya Zahid dan Tok Mat Hasan tidak kisah berhadapan dengan penentuan oleh akar umbi.

Lagipun mereka ada kelebihan berbanding pemimpin-pemimpin berpotensi pencabar mereka seperti Hishammuddin Hussein, Khairy Jamaluddin manakala Ismail Sabri, rasanya beliau sudah cukup selesa dengan apa yang ada.

Selain itu ada juga pandangan supaya Tok Mat Hasan bertanding Presiden, tak kan nak jadi lagi Timbalan Presiden untuk lima tahun akan datang.

Kesimpulannya janganlah demokrasi dalam UMNO mahu dibunuh atau dimatikan dengan menghadkan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak ditandingi.

Selama ini pemimpin atasan UMNO begitu bangga menggunakan nama akar umbi atas segala tindakan mereka tetapi kenapa pula bila datang bab pemilihan parti suara atau kuasa mereka mahu ‘dihadkan’?

Biarlah akar umbi membuat keputusan dan serahkan kepada ‘ketentuan’ Allah SWT . Ramai berkata UMNO kini berada dalam keadaan nazak dan sedang menuju ke kuburan politiknya. Jjangan sampai parti yang dianggap keramat itu ‘ditalkinkan’ dan ‘dipacak batu nisan’ dalam PRU akan datang akibat suara akar umbi didiamkan!

Janganlah hipokrit dan paling penting janganlah pengecut untuk berhadapan suara akar umbi tidak kiralah untuk jawatan apa sekalipun.

Zulkiflee Bakar


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo