NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kakitangan kerajaan dapat kenaikan gaji tahunan tambahan khas RM100 berkuat kuasa 1 Januari

PUTRAJAYA: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan pemberian Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) tambahan khas sebanyak RM100 kepada penjawat awam berkuat kuasa 1 Januari ini.

JPA menerusi kenyataan berkata, bayaran KGT tambahan itu hanya layak diberikan kepada pegawai Kumpulan Pelaksana dan Kumpulan Pengurusan dan Profesional.

Menurutnya, pegawai Kumpulan Pengurusan Tertinggi pula tidak layak menerima bayaran tambahan kenaikan berkenaan.

“Kumpulan Pelaksana dan Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang layak termasuk bertaraf tetap, sementara dan kontrak dan telah dilantik sebelum 1 Januari 2023 dan sedang berkhidmat pada 1 Januari 2023.

“Bayaran tambahan kenaikan itu pula akan dibuat mulai tarikh pembayaran gaji penjawat awam bagi Januari 2023 dan ia diberi pada tahun 2023 sahaja.

“Pemberian kenaikan tambahan khas tidak mengubah Pergerakan Gaji Tahunan (PGT) dan Tarikh Pergerakan Gaji (TPG) pegawai, tertakluk kepada peraturan yang sedang berkuat kuasa,” katanya.

Katanya, pegawai yang dikenakan tata tertib selain dikenakan tindakan buang kerja yang berkuat kuasa 1 Januari 2023 turut layak menerima KGT itu.

Selain itu, pegawai yang meninggal dunia pada 1 Januari 2023 juga layak menerima KGT khas berkenaan. – UTUSAN


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo