NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kabinet Anwar : Sejarah baru Malaysia ada dua TPM


PETALING JAYA – Malaysia mencipta sejarah baharu dalam barisan Kabinetnya apabila buat julung kali negara dipimpin oleh dua Timbalan Perdana Menteri.

Dua Timbalan Perdana Menteri membarisi Kabinet kerajaan perpaduan ialah Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Fadillah Yusof.

Ahmad Zahid merupakan Presiden UMNO, manakala Fadillah ialah Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

Fadillah yang juga Ahli Parlimen Petra Jaya dan Ahmad Zahid yang merupakan Ahli Parlimen Bagan Datuk mempunyai pengalaman luas dalam Kabinet Persekutuan.

Ahmad Zahid pernah berkhidmat sebagai Timbalan Menteri Pelancongan pada tahun 2004 dan Timbalan Menteri Penerangan pada tahun 2006.

Beliau seterusnya menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada tahun 2008 semasa pentadbiran bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ahmad Zahid kemudian menyandang jawatan Menteri Pertahanan pada 2009 sebelum bertukar portfolio sebagai Menteri Dalam Negeri bermula 2013.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu juga pernah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada tahun 2015 oleh bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Fadillah mula diberi kepercayaan sebagai Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi pada 2008 sebelum dilantik sebagai Menteri Kerja Raya pada 2013.

Kedudukan beliau sebagai Menteri Kanan Kerja Raya dalam Kabinet bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bermula 30 Ogos tahun lalu.

Fadillah pernah berkhidmat di bawah empat bekas Perdana Menteri iaitu Tun Abdullah, Najib, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Ismail Sabri.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan seramai senarai Ahli Parlimen membarisi anggota Kabinet pimpinannya.

Kerajaan Perpaduan diterajui beliau meskipun mempunyai dua Timbalan Perdana Menteri, namun saiz Kabinetnya adalah lebih kecil. – KOSMO! ONLINE

Komen : Anwar mungkir janji, sepatutnya 3 post Timb Perdana Menteri. 

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo