NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jenayah rogol remaja bawah umur di Pulau Pinang membimbangkan


SEBANYAK 77 kes jenayah rogol daripada 96 kes yang dilaporkan di Pulau Pinang antara Julai 2021 hingga November tahun ini adalah melibatkan remaja bawah umur atau juvana.

Statistik itu menurut Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd. Zain, adalah sesuatu yang agak membimbangkan apatah lagi kebanyakan kes melibatkan pesalah juvana tersebut membabitkan individu yang dikenali mangsa.

“Kebanyakan jenayah rogol ini didapati dilakukan oleh suspek yang dikenali mangsa yang mana ini secara tidak langsung memberi gambaran faktor seks bebas terlalu berleluasa dalam kalangan mereka yang di bawah umur ketika ini,” katanya.

Mohd. Shuhaily berkata demikian kepada pemberita selepas sesi townhall anjuran Polis Diraja Malaysia (PDRM) Pulau Pinang yang bertajuk ‘Remaja dan Jenayah : Isu dan Cabaran’ di Dewan Budaya di Universiti Sains Malaysia (USM) hari ini.

Selain beliau, turut menjadi ahli panel dalam program tersebut ialah pakar motivasi, Mohamed Hanafiah Malek; Prof. Madya Dr. Abdul Rashid Mohamad dari Pusat Penyelidikan Dasar dan Kajian Antarabangsa USM serta Datuk Dr. P. Sudramoothy selaku moderator program.

Menurut Mohd. Shuhaily, demografi yang terlibat dengan jenayah rogol itu juga menunjukkan mereka terdiri daripada remaja daripada kelompok B40.

“Apa yang kita bimbangkan ialah bagaimana dengan nasib mangsa, stigma masyarakat dan apa jalan penyelesaian kepada isu ini.

“Kita bimbang apabila remaja yang terlibat menjadikan hal ini satu perkara yang biasa bagi mereka dan lama-kelamaaan mereka bangga dengan jumlah lelaki yang mereka kenali pula,” katanya.

Tambah Mohd. Shuhaily, secara keseluruhan juga statistik jenayah terutama melibatkan pesalah juvana di Pulau Pinang juga agak membimbangkan yang mana seramai 1,251 orang ditahan sejak Julai tahun lalu hingga November tahun ini.

Jelas beliau, mereka yang ditahan itu berusia 10 hingga 19 tahun dan terdiri daripada 86 peratus lelaki iaitu 1,078 orang manakala selebihnya perempuan.

“Statistik pelaku jenayah yang ditahan di dalam lokap adalah seramai 392 orang terdiri daripada 377 lelaki (96 peratus) dan 15 perempuan (empat peratus),” katanya.


........
Komen: Kalau Kelatan ni mesti ada penyokong giler PH jaja


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo