NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

FIFA 2022 : Korea Selatan mara ke pusingan 16 terbaik

DOHA : Korea Selatan mara ke pusingan kalah mati Piala Dunia sebagai naib juara Kumpulan H selepas bangkit dari ketinggalan untuk menewaskan Portugal 2-1 di Stadium Education City, sebentar tadi.

Portugal, yang sudah mengesahkan tempat di pusingan 16 terakhir, hanya memerlukan keputusan seri untuk bergelar juara kumpulan namun tewas dan keputusan itu bagaimanapun tidak mengugat kedudukan selaku juara kumpulan.

Ini merupakan kemenangan kedua Korea Selatan ke atas Portugal di Piala Dunia sejak melakukannya pada edisi 2002 dan kejayaan tersebut turut menafikan impian bekas juara Eropah itu merakamkan kemenangan bersih di peringkat kumpulan seperti dilakukan semasa penganjuran 1966 dan 2006.

Terdahulu, Korea Selatan yang memerlukan tiga mata untuk layak makin tertekan apabila Portugal berjaya membuka jaringan seawal minit ke-5 menerusi Ricardo Horta.

Bagaimanapun, Kim Young-gwon berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-27 untuk memastikan perlawanan kembali seimbang.

Kedudukan 1-1 kekal sehingga tamat tempoh permainan sebenar dan Korea Selatan yang di ambang penyingkiran, tidak berputus asa untuk mencari kemenangan.

Ketika perlawanan bakal ditamatkan dengan keputusan seri, Son Heung-Min berjaya menggerakan serangan balas pantas dengan baik sebelum melakukan lorongan menarik di celah kaki pertahanan lawan untuk disudahkan oleh pemain gantian, Hwang Hee-Chan pada masa kecederaan untuk kemenangan 2-1 mengatasi Portugal. -AGENSI.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo