NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bung Moktar, isteri fail rayuan selepas gagal permohonan semak keputusan bela diri


Bung Moktar Radin dan isterinya Zizie Izette Abdul Samad memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi di sini yang menolak permohonan untuk menyemak keputusan Mahkamah Sesyen yang memerintahkan pasangan itu membela diri atas tiga pertuduhan rasuah berjumlah RM2.8 juta membabitkan pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual Berhad.

Timbalan pendakwa raya Law Chin How ketika dihubungi pemberita berkata notis rayuan itu telah difailkan di Mahkamah Rayuan pada Jumaat lalu (9 Disember).

Berdasarkan notis itu, kedua-dua mereka memohon salinan nota-nota keterangan dan alasan penghakiman di bawah Peraturan 61 Kaedah-kaedah Mahkamah Rayuan 1994.

Law berkata setakat ini prosiding bela diri kedua-dua tertuduh yang sebelum ini ditetapkan pada 3 Januari, 9 hingga 13 Januari 2023 dikekalkan.

Pada 9 Disember lepas, Bung Moktar dan isterinya gagal dalam permohonan untuk menyemak keputusan Mahkamah Sesyen di sini yang memerintahkan mereka membela diri atas tiga pertuduhan itu setelah pesuruhjaya kehakiman Azhar Abdul Hamid membenarkan bantahan awal oleh pihak pendakwaan terhadap permohonan tersebut.

Pada 3 Mei 2019, Bung Moktar didakwa atas dua pertuduhan menerima rasuah sebanyak RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Beliau didakwa menerima rasuah daripada ejen Public Mutual iaitu Madhi Abdul Hamid menerusi Zizie di Public Bank Cawangan Taman Melawati di Kuala Lumpur antara 12.30 tengah hari dan 5 petang, 12 Jun 2015.

Beliau juga didakwa menerima wang tunai RM337,500 daripada perunding Unit Amanah, Norhaili Ahmad Mokhtar, di bawah nama Zizie atas sebab dan di tempat sama pada 19 Jun 2015 manakala Zizie berdepan tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo