NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bersatu Sabah akan disusun dan distruktur semula – Wan Saiful

PARTI Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah akan disusun dan distruktur semula selepas pemimpin parti itu termasuk semua wakil rakyatnya mengumumkan keluar daripada parti itu semalam.

Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, penstrukturan semula itu akan diketuai Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu bersama Naib Presiden Bersatu Sabah, Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee.

Mengulas lanjut Wan Saiful berkata, tindakan pemimpin Bersatu keluar parti itu disifatkan sesuatu yang lumrah yang perlu dilalui mana-mana parti politik khususnya selepas berakhir pilihan raya umum.

Dalam masa sama, beliau yakin parti itu tidak akan terjejas memandangkan pernah melalui pengalaman sama sebelum ini iaitu ketika tokoh besar seperti bekas Pengerusi Bersatu, Tun Dr. Mahathir Mohamad; anaknya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Datuk Marzuki Yahya turut keluar daripada Bersatu dan menubuhkan parti Pejuang.

“Bersatu Sabah tetap kekal dan di peringkat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), kita ada perancangan dan ada tindakan yang mana Timbalan Presiden akan mengetuai usaha menyusun semula bahagian-bahagian yang akan diisi pimpinan atasan nanti,” katanya kepada pemberita di Tasek Gelugor, Pulau Pinang hari ini.

Wan Saiful mengulas tindakan Ketua Menteri Sabah yang juga Ketua Badan Pimpinan Bersatu Sabah, Datuk Hajiji Noor semalam yang meninggalkan parti itu selepas mempertimbangkan landskap politik Malaysia ketika ini, terutama di Sabah.

Mengulas lanjut, Wan Saiful yang juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor mendakwa, tindakan Hajiji itu didorong oleh kepentingan jawatan dan kuasa.

“Di Sabah, tak ada sebarang masalah tetapi tiba-tiba mereka nak keluar.

“Saya kata kalau Hajiji nak keluar, tak apa, bawa sama beberapa orang pengikutnya dan kita akan susun balik parti,” katanya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo