NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Zahid sanggup buat apa saja demi tubuh kerajaan termasuk jajaran baru


Zahid Hamidi akhirnya mengakui Barisan Nasional (BN) mungkin terpaksa bekerjasama dengan ‘gabungan’ lain sekiranya gagal membentuk kerajaan majoriti selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), pada 19 November ini.

Pengakuan beliau seakan mengiyakan kenyataan dibuat Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang, berhubung kerjasama yang mungkin dijalin BN dengan Pakatan Harapan (PH).

Susulan kenyataan Muhyiddin dan Hadi, Zahid kemudian menafikan BN akan bekerjasama dengan parti cikgunya sekiranya jumlah kerusi dimiliki kedua-dua parti boleh membentuk kerajaan.

Bagaimanapun, dalam temu bual bersama NSTP Multimedia hari ini (5 November 2022) Presiden UMNO yang juga Pengerusi BN itu berkata BN bersedia untuk “apa jua kaedah” asalkan ia boleh membentuk kerajaan yang stabil dari segi politik.

“Masih terlalu awal untuk membincangkan perkara itu, (namun) kami bersedia melakukan apa sahaja untuk membentuk kerajaan yang stabil dari segi politik.

“Kita tidak mahu melihat tiga atau empat perdana menteri dalam satu penggal. Rakyat akan menjadi mangsa. Jadi ‘kaedah’ itu perlu sesuatu yang dibangunkan dengan baik,” katanya menurut NST.

Zahid berkata walaupun terdapat lima gabungan lain iaitu Pakatan Harapan (PH), Perikatan Nasional (PN), Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Gerakan Tanah Air (GTA), beliau yakin BN akan mengambil Putrajaya selepas PRU-15 kerana rekod prestasinya yang baik.

“Kita mempunyai enam gabungan di negara ini – BN, PH, PN, GRS, GPS dan GTA – jadi pengundi mempunyai lebih banyak pilihan sekarang.

“Tetapi lihat rekod prestasi mereka. BN memerintah negara selama lebih 60 tahun dan ia adalah parti yang tidak mudah dilupakan oleh rakyat,” katanya.

“Makanan di atas meja” adalah ungkapan yang sering dilaung-laungkan Muhyiddin yang juga Presiden Bersatu bagi menunjukkan keprihatinan Perikatan Nasional terhadap nasib rakyat.

Sebelum ini, Muhyiddin berkata Zahid sanggup untuk bersekongkol dengan Anwar dan juga DAP jika jumlah itu membolehkan mereka membentuk Kerajaan Persekutuan.

“Anwar jadi Perdana Menteri, Zahid jadi Timbalan Perdana Menteri… dan dia akan berusaha untuk membebaskan dirinya daripada pertuduhan di mahkamah. Itu adalah bentuk jajaran baru untuk boleh berkuasa supaya dengan kuasa itu dapat membebaskan diri mereka daripada segala bentuk pertuduhan,” katanya lagi.

Hadi pula sebelum ini, mendedahkan satu muslihat antara BN dan PH dalam menghadapi PRU-15 pada 19 November ini iaitu UMNO akan memastikan BN menang kurang kerusi untuk memberi laluan kemenangan besar kepada PH dalam pilihan raya ini.

Menurutnya strategi berkenaan bertujuan memudahkan proses penggabungan antara BN dan PH untuk membentuk Kerajaan Persekutuan selepas PRU-15 ini.

Beliau juga mendakwa bahawa objektif akhir pelan bijak itu adalah untuk menyelamatkan mereka, khususnya pemimpin BN, yang menghadapi pendakwaan di mahkamah.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo