NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Siapa hero UMNO? Adakah Bangsa Johor hero yang ditunggu-tunggu?


Perikatan Nasional (PN) telah memperoleh cukup sokongan daripada Ahli Parlimen (MP), yang menang dalam PRU-15 Sabtu lalu (19 November 2022), bagi membentuk Kerajaan Persekutuan dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kesepuluh.

Malah, senarai nama lebih 112 MP itu juga telah diserahkan petang semalam, sebagaimana yang dikehendaki Yang di-Pertuan Agong sebelum tempoh masa dilanjutkan sehingga jam 2 petang hari ini (22 November).

“Parti Perikatan Nasional telah mengemukakan Surat Akuan Berkanun daripada Ahli-ahli Dewan Rakyat yang memberikan kepercayaan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ahli Parlimen Pagoh, untuk dilantik sebagai Perdana Menteri Ke-10 oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

“Jumlah Surat Akuan yang dihantar adalah melebihi 112, iaitu jumlah kepercayaan majoriti Ahli Dewan Rakyat yang diperlukan untuk pelantikan Perdana Menteri di bawah Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan.” Demikian kata Setiausaha Agung PN Datuk Seri Hamzah Zainudin dalam kenyataan.

Untuk rekod, PN memenangi 73 kerusi Parlimen, manakala Pakatan Harapan (PH) pula sebanyak 82 kerusi, sementara Barisan Nasional (BN) 30 kerusi. Akibatnya PN dan PH, gagal memperoleh majoriti mudah 112 kerusi bagi membentuk Kerajaan Persekutuan secara sendirian.

PN telah secara rasmi memperoleh persetujuan GRS, GPS, serta sokongan daripada MP parti lain yang dibuat secara individu, sehingga jumlahnya kini melebihi 112 kerusi, sekali gus cukup untuk membentuk sebuah kerajaan dengan majoriti mudah.

Namun, majoriti mudah tidak memberi kekuatan kepada kerajaan untuk memerintah kerana ia boleh tumbang pada bila-bila masa, sebagaimana yang telah berlaku ketika pentadbiran Kerajaan PN tahun lalu.

Semalam, beberapa MP UMNO, termasuk Datuk Seri Mohamad Hasan (Rembau), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Bera), Datuk Seri Hishammuddin Hussein (Sembrong), Datuk Hasni Mohamad (Simpang Renggam) dan Datuk Seri Jalaluddin Alias (Jelebu), telah membuat kenyataan menolak PH.

Berdasarkan kenyataan Mohamad, BN yang mempunyai 30 MP itu menyerahkan kepada PN dan PH untuk menyelesaikan pertikaian berhubung pembentukan Kerajaan Persekutuan, namun menawarkan bantuan ikhlas untuk membantu sekiranya kedua-dua parti gagal mencapai keputusan.

Kita memuji niat pemimpin UMNO yang ikhlas membantu dan sebagaimana maklum PN telah memperoleh lebih 112 kerusi untuk membentuk Kerajaan Persekutuan, yang pastinya turut melibatkan beberapa MP daripada BN.

Namun, kita percaya jika ada lagi MP daripada BN, khususnya UMNO memberi sokongan, maka kedudukan Kerajaan Persekutuan yang akan didirikan oleh PN akan lebih kukuh dan stabil, supaya program membantu rakyat dapat dilaksanakan dengan mudah.

Perlu diingat, pemimpin yang dipilih menjadi wakil rakyat perlu memikirkan kepentingan rakyat dan negara, bukannya diri sendiri.

Kita menghormati pendirian UMNO Johor yang menyatakan bangsa Johor tidak akan bekerjasama dengan PH. Lantas jangan dibiarkan PH memerintah negara, hanya kerana segelintir pemimpin UMNO yang mementingkan diri sendiri. Jangan bercakap sahaja tetapi tiada tindakan kerana rakyat sedang memerhati.

Jika tidak mahu berterima kasih pun, ingatlah siapa di antara PN dan PH, yang membantu UMNO ketika susah? Siapa yang meletakkan pemimpin UMNO di kerusi menteri, Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri. Jika ikhlas bercakap di mulut, di hati juga perlu ikhlas.

Veteran UMNO Tan Sri Annuar Musa telah mendedahkan panjang lebar malam tadi, antaranya:

1. PAS dan Muhyiddin tiada niat dan tiada tindakan untuk membunuh UMNO sebagai ramai mendakwa. Naratif segaja dibina untuk burukkan PAS dan Muhyiddin;

2. PAS kutip UMNO daripada kekalahan PRU-14. Kemudian menyokong calon-calon BN di PRK Tanjung Piai; Cameron Highland; Kimanis dan lain-lain. Bagaimana dikatakan PAS mahu membunuh UMNO?; dan

3. Bersatu memberi bantuan kewangan yang banyak kepada UMNO/BN ketika PRN Sabah.

Seperkara lagi ialah, calon Perdana Menteri daripada PN adalah anak Johor dan di negeri itu BN mempunyai sembilan MP, termasuk tujuh MP UMNO.

Adakah MP bangsa Johor akan mencatat sejarah menjadi ‘hero’ menyelamatkan Malaysia daripada diperintah sekali lagi oleh PH, yang turut dianggotai DAP, sedang sejarah telah menunjukkan bagaimana selama 22 bulan gabungan itu memerintah negara?

Atau, mungkin dua pertiga daripada MP UMNO dan BN di seluruh negara akan menjadi ‘hero’ agama, bangsa dan negara (sebagaimana yang diperjuangkan sejak tertubuhnya UMNO) – dengan memberi sokongan ikhlas secara individu kepada PN menubuhkan Kerajaan Persekutuan sehingga mencapai lebih 140 kerusi?

Ketua Pengarang
Agenda Daily
https://www.agendadaily.com
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo