NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pertemuan yang mengubah pandangan seorang bukan-Muslim terhadap PAS

MALAM ini adalah salah satu malam yang paling bermakna bagi saya.

Kerana posting saya sebelum ini mengenai PAS, saya telah dijemput oleh sekumpulan Pemuda PAS untuk sesi minum kopi di Starbucks Solaris Serdang.

Sejujurnya saya tidak pernah mempunyai ramai kawan dari PAS. Jadi saya tidak pasti apa yang diharapkan.

Adakah mereka akan tampil berkopiah dan berjubah ‘ekstremis’ seperti yang digambarkan ramai?

Adakah mereka akan cuba menyampaikan ideologi mereka kepada saya?

Mengapa saya perlu bimbang – lagipun saya seorang yang sangat berpendirian, dan saya seorang yang berbangga dengan pendapat saya, sama ada mereka bersetuju dengan orang lain atau tidak.

Saya seorang yang mengamalkan Buddha juga, bermeditasi dan sentiasa mengkaji setiapnya. Jadi saya pergi menemui mereka dengan hati terbuka.

Wah. Sejurus selepas ice breaking, saya berasa malu dengan keraguan saya sebelum ini.

Dua orang profesor telah hadir, bukan dari di Universiti Islam! Yang di sebelah kiri saya Kuliah Kejuruteraan dalam MMU dan merupakan graduan dari UCL. Dua akauntan dengan seorang ahli ICAEW. Empat PhD, dan penasihat ekonomi kepada Menteri Besar Terengganu.

Saya berasa sangat rendah diri mengenali diri mereka.

Kemudian, mereka cuba menjelaskan, berdasarkan apa yang saya katakan, dan bertanya sama ada saya boleh memberi lebih banyak input untuk membantu memahami nasib bukan-Islam dengan lebih baik.

Sangat merendah diri, sehingga mereka tidak pernah membantah tanpa terlebih dahulu memastikan bahawa mereka difahamkan dengan secukupnya.

Mereka berkata seperti “Zee Kin, itu agak sukar untuk diterima, kami akan memahami dari pandangan anda! Bantu kami memahami.”

Selanjutnya, mereka cuba menjelaskan pendirian mereka terhadap rasuah, amalan buruk dan sebagainya. Saya berasa rendah diri dengan komitmen mereka.

Kami tidak berakhir dengan persetujuan penuh tentang bagaimana negara harus bergerak ke hadapan, tetapi saya pastinya menyokong penuh matlamat murni mereka untuk mendapatkan Malaysia yang bersih, bermoral dan selamat.

Saya tidak pernah merasa begitu erat, dihormati, dan disahkan kerana bersuara secara bebas tanpa rasa takut atau pilih kasih. Saya tidak pernah rasa diterima begitu.

Guys, especially the non-Muslim, you kena jumpa orang PAS untuk kenal PAS. Mereka adalah jenis orang yang baik hati, rendah hati, dan sabar.

Ia sangat sukar dipercayai. (Jam) 9:30 malam hingga 12:30 pagi berlalu macam tu je.

Saya akhirnya terpaksa meminta maaf kepada mereka kerana kurang sopan – saya terlalu teruja dan akibatnya, apabila direnung, berkelakuan agak merendahkan.

Tolong kawan. Jika anda ingin menyamaratakan parti sebagai apa-apa, anda mesti sekurang-kurangnya melibatkan diri dengan mereka sekali, secara peribadi terlebih dahulu.

Mereka mengubah pandangan saya. Dan saya percaya, selepas hari itu, kebanyakan ahli dan penyokong PAS adalah seperti mereka yang saya temui malam ini.

Malam untuk diingati. 
Wah. Hanya wow.

TAI ZEE KIN 

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo