NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Penyandang digugurkan parti guna 'talian hayat'


Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 menyaksikan beberapa penyandang kerusi parlimen yang telah digugurkan daripada senarai calon oleh parti masing-masing bertindak menggunakan ‘talian hayat’ dengan bertanding atas tiket parti lain.

Antaranya Menteri Wilayah Persekutuan Shahidan Kassim, penyandang kerusi Parlimen Arau, yang bertanding atas tiket Perikatan Nasional (PN). 

Shahidan, yang sebelum ini bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN), berdepan pertandingan tiga penjuru menentang Datuk Rozabil Abd Rahman (BN-Umno) dan Fathin Amelina Fazlie (PH-PKR).

Zahidi Zainul Abidin, yang turut digugurkan daripada senarai calon BN, pula bertanding atas tiket Bebas di kerusi Parlimen Padang Besar dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Titi Tinggi.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berdepan saingan lima penjuru menentang Zahida Zarik Khan (BN-Umno), Datuk Rushdan Rusmi (PN-PAS), Mohamad Saad @ Yahya (PH-Amanah) dan Ko Chu Liang (Warisan).

Bagi DUN Titi Tinggi, Zahidi dicabar Khaw Hock Kong (Warisan), Teh Seng Chuan (PH-DAP), Izizam Ibrahim (PN-Bersatu), Mohd Shahril Md Sarif (Pejuang) dan penyandang kerusi itu Teh Chai Aan (BN-MCA).

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Dr Ismail Abd Muttalib pula akan mempertahan kerusi Parlimen Maran sebagai calon PAS menentang Muhamad Hafiz Ishak (Bebas), Datuk Seri Shahaniza Shamsuddin (BN-Umno) dan Ahmad Shuhor Awang (PH-Amanah).

Bekas Naib Presiden PKR Tian Chua Chang, atau Tian Chua, yang sebelum ini pernah menjadi Ahli Parlimen Batu dari 2008 hingga 2013, memilih bertanding sebagai calon Bebas di kerusi sama pada PRU15.

Tian Chua berdepan saingan 10 penjuru dan beliau dicabar antaranya oleh penyandang kerusi itu, P Prabakaran (PH-PKR), serta bekas Timbalan Menteri Luar A Kohilan Pillay (BN-MIC).

Bekas Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS Mohd Khairuddin Aman Razali, yang juga penyandang Parlimen Kuala Nerus, pula memilih bertanding atas tiket BN bagi mempertahan kerusi itu.

Pada PRU14, Mohd Khairuddin menang dengan majoriti 8,447 undi.

Penyandang Parlimen Tumpat daripada PAS, Che Abdullah Mat Nawi, pula bertanding atas tiket BN serta dicabar Khairul Azuan Kamarrudin (Warisan),Mumtaz Md Nawi (PN-PAS), Che Muhammad Asemari Che Ali (Putra), Wan Mohd Johari Wan Omar (PH-Amanah) dan Che Abdullah Mat Nawi (BN-Umno).

- Bernama............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo