NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Penjual Mengaku Ori Tapi Yang Sampai Barang ‘Fake’? Ni Cara Untuk Buat Tuntutan Hingga RM25,000


Kalau korang tengok zaman serba canggih ni, boleh dikatakan ramai yang sudah tertipu dengan penjual di atas talian (online). Ada penjual yang mengaku barang ori, siap beriklan dengan menggunakan jenama produk terkenal. Tetapi bila kita dah beli, barang yang sampai dekat kita adalah barang tiruan dan tidak berjenama.

Untuk pengetahuan korang, para penjual seperti ini akan mengambil kesempatan atas kepercayaan pelanggan yang membuat bayaran tanpa melihat barangan secara bersemuka.

Malahan, ada bermacam-macam kes penipuan sebegini kita boleh tengok di media sosial, tak kurang juga pada ruangan review kedai online itu sendiri.

Salah satunya yang korang boleh tengok sendiri ialah penjual vakum atas talian yang menggunakan jenama terkenal seperti di bawah ini. Jika korang lihat, ramai pembeli meluahkan rasa tidak puas hati dipercayai ditipu.

seller mengaku ori

Penjual juga memberi tawaran yang melampau dan tidak logik untuk mengaburi mata mangsa

Antara mangsa yang meninggalkan review tidak puas hati.

seller mengaku ori

Dah tertipu, macam mana nak buat tuntutan?

Bagi korang yang pernah menjadi mangsa, korang boleh terus membuat aduan kepada KPDNHEP dan membuat tuntutan sama ada kepada platform e-dagang, Mahkamah Tuntutan Kecil (Bawah RM5k) mahupun Tribunal Tuntutan Pengguna (RM25,000). 

Korang juga boleh hadir sendiri ke Pejabat Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di seluruh Malaysia atau layari ttpm.kpdnhep.gov.my untuk membuat aduan.

Pastikan korang simpan bukti-bukti yang perlu ada bagi membolehkan korang membuat tuntutan ganti rugi. Antaranya ialah:

  • Rekod komunikasi antara korang dengan penjual
  • Maklumat barang seperti yang diiklankan oleh penjual
  • Resit pembayaran atau transaksi
  • Maklumat kurier dan nombor pengesahan kurier
seller mengaku ori
Gambar: KPDNHEP

Diharapkan agar korang sentiasa berhati-hati ketika membuat transaksi jual beli atas talian ni.

Setiap kali korang buat transaksi, pastikan rekod-rekod maklumat seperti yang dinyatakan di atas ni sebagai bukti jika berlaku penipuan.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo