NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Nga hidupkan semula 'PAS sama Taliban', takutkan pengundi bukan Islam


Pemimpin DAP Nga Kor Ming telah menghidupkan semula amaran ‘Taliban’nya menjelang pilihan raya umum dalam usaha memastikan pengundi bukan Islam tidak membuang undi mereka untuk Perikatan Nasional (PN), yang termasuk Gerakan yang majoritinya kaum Cina.

Dalam kenyataan (Mandarin) hari ini, dia memberi amaran bahawa jika PN, yang terdiri daripada Bersatu berasaskan Melayu dan PAS (Islamik), berkuasa, Malaysia akan menjadi "Afghanistan".

Mengetengahkan dasar "pelampau" PAS mengenai perjudian, arak, konsert dan pengasingan lelaki dan wanita, ketua DAP Perak itu mendakwa ini mengancam nilai sekular dan kepelbagaian budaya negara.

Tambahan pula, dia mendakwa bahawa dasar-dasar ini akan "menceroboh" kebebasan orang bukan Islam serta membawa kepada penghijrahan pelabur asing, yang seterusnya akan memberi kesan kepada ekonomi.

Ringkasnya, Nga memberi amaran bahawa jika PAS mentadbir, "Malaysia akan musnah".

“PN telah mengumumkan sekiranya gabungan itu menang, calon PAS akan menjadi menteri besar bagi Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Pahang.

“Apa yang lebih teruk ialah Presiden PAS Abdul Hadi Awang akan menggantikan Pengerusi (PN) Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

"Untuk mengelakkan perkara yang tidak dapat dibayangkan ini, kita tidak boleh memberikan satu undi kepada PN demi mempertahankan kepelbagaian budaya, hak asasi manusia dan kebebasan," tambahnya.

Pada 2019, Nga, yang ketika itu timbalan speaker ketika Pakatan Harapan (PH) masih berkuasa, mendapat kecaman PAS atas dakwaan yang sama.

Pemuda PAS telah mengugut untuk mengadakan perhimpunan besar-besaran jika beliau tidak memohon maaf, tetapi beliau enggan berbuat demikian.

Nga dilaporkan berkata pada satu majlis di Perak ketika itu bahawa jika pakatan Umno-PAS menjadi kuasa persekutuan, Malaysia boleh bertukar menjadi Afghanistan di bawah pemerintahan Taliban.

Pemuda PAS juga telah meminta permohonan maaf daripada pengerusi DAP Lim Guan Eng dan ADUN Johor parti itu Chew Chong Sin.

Lim telah memfitnah PAS selepas beliau mengeluarkan kenyataan dalam bahasa Mandarin menggesa MCA segera meninggalkan BN kerana Umno dan PAS kini "mengisytiharkan perang" terhadap bukan Islam.

Dia kemudiannya mengeluarkan pembetulan, yang menggantikan frasa "mengisytiharkan perang" dengan "mensasarkan".

Sementara itu, Chew berkata pembunuhan beramai-ramai di masjid di New Zealand 2019 yang menyebabkan 50 orang terkorban harus dijadikan pengajaran kepada rakyat Malaysia tentang keperluan untuk membendung ekstremisme dan menyebut perikatan Umno-PAS.

Chew kemudiannya menarik balikkenyataannya dengan menyatakan bahawa ia telah disalahfahamkan.

Kenyataan terbaharu Nga itu dibuat susulan timbalan presiden PKR Rafizi Ramli meminta orang bukan Melayu dalam PH untuk mengelak daripada mengkritik atau mempersendakan pemimpin Melayu kerana ia akan membolehkan pesaing gabungan itu memutar belit isu itu untuk keuntungan mereka.

“Elakkan topik perkauman. Alangkah baiknya jika orang bukan Melayu tidak melancarkan serangan peribadi terhadap pemimpin Melayu (saingan), terutama yang mempunyai latar belakang agama.

“Sensitiviti boleh diputar belit untuk menggambarkan orang bukan Islam mempersendakan Islam. Marilah kita umat Islam memimpin dan mendedahkan,” tambahnya.


Sumber I Malaysiakini 

............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo