NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kerajaan gagal lucut hak barang kemas, jam dan beg tangan milik Najib, Rosmah


KUALA LUMPUR:
Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan untuk melucut hak barang kemas, jam tangan mewah dan beg tangan yang dirampas polis dari Pavilion Residences selepas pilihan raya umum 2018.

Hakim Muhammad Jamil Hussin berkata Jabatan Peguam Negara (AGC) gagal untuk membuktikan pelbagai barangan mewah itu mempunyai kaitan dengan dana 1MDB.

Kerajaan mahu melucut hak barang yang dirampas dari premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd, empat tahun lalu. Barangan itu ialah 2,435 barang kemas, tujuh jam tangan dan 29 beg tangan.

Timbalan Pendakwa Raya Faten Hadni Khairuddin memberitahu mahkamah bahawa rayuan akan dibuat terhadap keputusan mahkamah itu.

Beliau juga memohon agar mahkamah membenarkan mereka tidak memulangkan barang-barang itu sementara menunggu proses rayuan.

Mahkamah menolak permohonan Faten untuk menangguhkan penghakiman dan tidak menyerahkan semula barangan itu sementara menunggu rayuan.

“Tidak ada keperluan untuk mahkamah membuat keputusan ke atas pihak ketiga yang menuntut (Najib Razak dan Rosmah Mansor),” katanya.

Peguam Shafee Abdullah dan Azamuddin Abd Aziz masing-masing mewakili Najib dan Rosmah, sebagai pihak ketiga.

Tahun lalu, mahkamah sama menolak permohonan kerajaan untuk melucut hak lebih RM114 juta wang tunai yang dirampas polis dari Pavilion Residences.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo