NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

'Kartel super' kokain tumpas di Dubai, Eropah - polis


THE HAGUE
: Polis membongkar 'super-kartel' dadah besar yang mengawal satu pertiga daripada perdagangan kokain Eropah, menahan 49 orang di pelbagai negara, termasuk enam ketua suspek di Dubai, kata Europol hari ini.

Operasi besar antarabangsa itu merampas 30 tan dadah dan membawa kepada penahanan di Belgium, Perancis, Belanda dan Sepanyol, kata agensi polis Kesatuan Eropah (EU) dalam satu kenyataan.

Tindakan keras itu - yang membabitkan seekor 'ikan yang sangat besar' dari Belanda dan berpangkalan di Dubai - sebahagian besarnya menyasarkan kokain yang datang dari Amerika Selatan melalui pelabuhan Rotterdam dan Antwerp.

"Sindiket dadah, yang dianggap sebagai sasaran bernilai tinggi oleh Europol, telah berkumpul untuk membentuk apa yang dikenali sebagai 'kartel super' yang mengawal sekitar satu pertiga daripada perdagangan kokain di Eropah," kata Europol.

"Skala pengimportan kokain ke Eropah di bawah kawalan dan perintah suspek adalah besar-besaran dan lebih 30 tan dadah telah dirampas oleh penguatkuasa undang-undang sepanjang penyiasatan."

Europol berkata, Dubai telah menahan dua suspek 'bernilai tinggi' yang dikaitkan dengan Perancis, dua dikaitkan dengan Belanda dan dua lagi dikaitkan dengan Sepanyol.

Seramai 10 orang telah ditangkap di Belgium, enam di Perancis dan 13 di Sepanyol. Seramai 14 orang lagi ditangkap pada 2021 di Belanda sebagai sebahagian daripada operasi yang sama, kata pertubuhan yang berpangkalan di Hague itu.

Tangkapan itu adalah yang terbaharu dalam siri yang menyusuli penggodaman polis terhadap telefon canggih yang digunakan oleh rangkaian jenayah terancang tahun lalu, kata Europol.

Polis telah mengambil platform telefon SKY ECC tahun lalu, selepas menggunakannya secara rahsia untuk tempoh yang lama untuk mendengar apa yang sepatutnya menjadi komunikasi selamat antara pengedar dadah.

Pendakwa raya Belanda berkata, mereka akan meminta ekstradisi suspek dari Emiriah Arab Bersatu.

Salah seorang suspek ialah seorang lelaki berusia 37 tahun dengan dua kewarganegaraan (Belanda dan Maghribi), yang ditahan kerana didakwa mengimport beribu-ribu kilogram kokain ke Belanda pada 2020 dan 2021.

"Ini adalah kesalahan jenayah serius yang berkaitan dengan pengedaran dadah antarabangsa, terutamanya dari Amerika Selatan melalui pelabuhan Antwerp dan Rotterdam," kata perkhidmatan pendakwaan awam Belanda dalam satu kenyataan.

Seorang lagi adalah yang memiliki kewarganegaraan berkembar Belanda-Bosnia berusia 40 tahun, katanya.

"Salah seorang suspek Belanda adalah ikan yang sangat besar," kata sumber Europol kepada AFP dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Suspek Belanda itu didakwa mempunyai kaitan dengan Ridouan Taghi, yang ditangkap di Dubai pada 2019 dan kini dibicarakan di Belanda, kata sumber itu.

Taghi dituduh mengendalikan kumpulan besar penyeludupan kokain yang berpangkalan di Amsterdam dan menghadapi tuduhan termasuk pembunuhan.

Guardia Civil Sepanyol berkata, seramai 13 orang telah ditahan di Barcelona, ​​Madrid dan Malaga pada 8 November selepas 698 kilogram kokain ditemui dalam kontena di pelabuhan Valencia.

Ketua operasi penyeludupan, seorang warga Britain, melarikan diri ke Dubai selepas cubaan menangkapnya di Sepanyol dan meneruskan operasi mengarahkan kegiatan dari sana, katanya dalam satu kenyataan.

Kokain itu diimport dari Panama di Amerika tengah dan pembekalnya, warga Panama, juga tinggal di Dubai, katanya. - AFP........
Komen: ........
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo