NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jangan main api, Mahathir bidas tuduhan PN-Taliban Nga Kor Ming


Itu ingatan Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) Wilayah, Mahathir Mohd. Rais kepada Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming yang membuat kenyataan berunsur perkauman.

Mahathir melabel kenyataan Nga yang menyamakan pentadbiran PN dengan ‘Afghanistan’ melampau dan tidak bertanggungjawab.

“Rantaian pandangan, serangan dan juga kritikan Nga Kor Ming terhadap Perikatan Nasional adalah teori dan pandangan peribadi semata mata, dan menyimpang dari gambaran yang sebenar.

“Tuduhan dengan mengundi Perikatan Nasional negara bakal ditadbir sepertimana dibawah Taliban di Afghanistan adalah satu tuduhan yang amat berat dan ekstrem,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut beliau, kenyataan berbahaya seperti itu berpotensi mencetuskan ketegangan kaum dan Nga perlu berwaspada dalam kata-kata.

“Kenyataan Nga Kor Ming ini jelas mengguris perasaan umat melayu dan Islam dengan seolah olah mengambarkan pentadbiran dibawah islam bakal berlandaskan ‘barbaric law’ dan menindas rakyat.

“Disini bahayanya apabila seorang pemimpin berbicara kerana setiap pemimpin ada akar umbinya, dan setiap kenyataan yang dibuat oleh pemimpin tersebut mampu meraih sokongan yang membuta tanpa mengira kesahihan dalam maklumat yang disampaikan,” jelasnya.

Malah, Mahathir menegaskan Malaysia sebagai negara berlandaskan Demokrasi Raja Berperlembagaan menggalakkan suara orang ramai namun perlu disaji dengan fakta dan bukan emosi semata.

“Rakyatnya berhak menyuarakan pendapat serta pandangan dan ianya tidak bermakna setiap pandangan mahupun pendapat itu bersulamkan rasisme tetapi juga sekadar pendapat peribadi.

“Dalam menyuarakan pendapat, terutamanya pada anda yang berjawatan dalam politik haruslah lebih peka menggunakan logik akal dan bukan berlandaskan ilmu hati ber-ulam lidah,” katanya, lapor SatuBerita.

Terdahulu, dalam Bahasa Mandarin, Nga Kor Ming mendakwa sekiranya PN mendapat mandat bagi mentadbir negara selepas PRU-15, negara akan menjadi seperti ‘negara Taliban’.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo