NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jamal belum bayar saman, macam mana boleh jadi calon BN?


Penyandang kerusi Parlimen Seputeh Teresa Kok menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya membatalkan pencalonan Jamal Md Yunos untuk bertanding pada pilihan raya di kerusi Sungai Besar.

Dalam suratnya kepada pengerusi SPR Abdul Ghani Salleh, Kok berkata dia telah memulakan prosiding kebankrapan ke atas Jamal pada 30 Ogos lalu berdasarkan kepada penghakiman yang diterimanya pada 26 Julai.

"Jamal masih belum menyelesaikan penghakiman tersebut dan prosiding kebankrapan saya terhadap beliau masih sedang berlangsung,” kata Kok kepada Abdul Ghani.

Sehubungan itu, Kok menggesa SPR menolak Jamal daripada menjadi calon semasa proses penamaan calon esok.

Semasa proses penamaan calon, pihak polis dan wakil jabatan insolvensi akan hadir untuk menapis calon.

Menurut Perkara 48(1) Perlembagaan Persekutuan, seseorang individu hilang kelayakan untuk menjadi ahli parlimen jika adalah “seorang bankrap belum lepas” atau banduan yang telah menjalani hukuman penjara lebih satu tahun atau didenda lebih RM2,000 dan belum mendapat pengampunan.

Menurut notis kebankrapan Kok, Jamal berhutang RM351,479.45.

Pada 25 Julai, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memerintahkan Jamal supaya membayar RM300,000 kepada Kok sebagai ganti rugi berhubung ucapannya pada 2017 yang mendakwa ahli parlimen DAP itu menyalahgunakan dana Yayasan Warisan Anak Selangor (Yawas).

Jamal membuat laporan kepada SPRM dengan tuduhan yang sama, sehingga menyaksikan serbuan di pejabat Kok. Tiada pertuduhan dikenakan terhadap Kok.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo