NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dulu PAS kawan DAP, sekarang anti-DAP?


PAS dahulu berkawan dengan DAP menerusi tahaluf siyasi yang diadakan adalah untuk bersama menentang kezaliman dan penyelewengan, namun tidak meneruskan apabila DAP menentang Islam.

Presiden PAS, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, DAP menentang perjuangan Islam dibawa PAS termasuk ke atas orang Islam seperti pengharaman arak di Kelantan, Terengganu dan Kedah, namun dikritik keras DAP.

Bahkan DAP bidasnya, menolong orang Islam yang mahu murtad dan segala pendirian PAS itu jelas Tuan Guru, bersandar sebagaimana ayat 8 dan 9 surah al-Mumtahanah berkenaan permusuhan orang bukan-Islam.

“Sebenarnya kami banyak berdialog dengan mereka. Saya ditugaskan parti berdialog dengan pemimpin DAP, Kit Siang, Karpal Singh mendiang, Lim Guan Eng dan lain-lain. 

“Berdialog mengenai syariat Islam, hudud, Qisas, kita terang pada mereka salah faham mereka, kita jelaskan. Banyak dikelirukan hukum-hukum Islam ini, disalahertikan. 

“Orang-orang Barat begitu juga, orientalis, salah erti, kita dialog dengan mereka. Dalam dialog itu, kita jawab semua persoalan-persoalan. 

“Masalahnya mereka kata mereka tak boleh bersama, takut orang bukan-Islam tak sokong mereka dalam pilihan raya. Bukan kerana mencari kebenaran. Ini berlaku.

“Sikap mereka yang begini rupa kita tak boleh terima, kita tolak dan kita kena sedar latar belakang DAP ini siapa? DAP adalah anak kepada PAP Singapura,” jelas beliau.

Beliau menerangkan demikian dipercayai sebagai reaksi alasan diberikan beberapa pimpinan Umno semasa ceramah di SRITI Darul Ummah Mentara, Pianggu, Pulau Tioman, di sini semalam.........
Komen: Tahaluf ada syaratnya DAP tidak memenuhi syarat bila dia ada kuasa
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo